Natália
1 °C
7 °C

Elmagyarázta a szalmakalapos úr, hogy miért ült ki pucéran a múzeumi magasles elé

2018.06.11. 16:22
Rendeződni látszik a hétvégén nagy port kavart művészi magasles ügye Szentendrén, amely ellen az egyik érintett szomszéd pőreséggel tiltakozott.

Lapunkat a megzavart társasház képviselője úgy tájékoztatta, megkereste őket a magaslest alkotó művész, és tárgyilagos beszélgetés során, elismerve a mulasztást, bocsánatot kért a maga nevében. Felajánlotta, hogy közreműködik egy tárgyalás megszervezésében a Ferenczy Múzeum vezetése, a kiállítás kurátora és a társasház között. Erre az ígéretre reagálva, a társasház lakói a tárgyalás a reményében még várnak egy-két napot a birtokvédelmi eljárás megindításával.

Olvasói fotó
Olvasói fotó

Mint arról beszámoltunk,  a szentendrei Ferenczy (Czóbel) múzeum udvarán felállított művészeti magaslesről a látogatók beláttak a szomszéd társasház lakóinak szájába, aminek a múzeummal szomszédos ház lakói nem lelkesednek. Ellenben tiltakozó akcióba kezdtek.

Külön levélben jelentkezett nálunk a pucéran tiltakozó szomszéd is, aki, mint írta, mivel a Ferenczy Múzeum „nem kívánja kommentálni magamutogató akcióját”, ezt most ő megteszi:

Mint a szentendrei művészet barátja és ismerője, és művészetelméleti írásokat kedvvel olvasó városlakó úgy érzem, hogy léptékhelyes és arányos, békés, performatív védekezési formát választottam a Múzeum arrogáns és tolakodó fellépésével szemben. Ezért mutattam fel a maga kikezdhetőségében pőreségem és ezért választottam a fügefalevelet, mint a művész kánon nyelvezetében ismert elemet, a bűnbeesés, az intimitás és tabu réges-régi szimbólumát…

Levelében továbbá ez áll: A Ferenczy Múzeum szerint nem sérült jogszabály. Egy alapjog azonban bizonyosan nem érvényesül, mely minden másnak alapja a 18. század vége óta: a magánélet sérthetetlenségéhez való jog. Arról az egyszerű dologról nem is szólva, hogy előtte illik becsöngetni a szomszédba, ha bulit rendezünk. Akkor pedig különösen, ha a buli keretében nyilvános kilátótornyot építünk közvetlenül a szomszéd hálószobája elé. Ki tudja? lehet, hogy megértő lesz… 

Olvasói fotó
Olvasói fotó

Mert a művészetek fővárosának lakója megértő (lett volna), és elvárja ezt a minimális megbecsülést is. Mert tőle (is) város a város. Ez a városlakó most barátságtalan, mert szervezett formában, intézményi erővel (Ferenczy Múzeum) kényszerítve, a művészetelméletben is kérdéses legitimáció alapján nyilvános közszemlére teszik a magánszféráját. Ezért vetkőzött le a kilátó (belátó) előtt, saját tulajdonának teraszán. Hogy így tegye láthatóvá a nyilvánvalót.  Ez a birtokvédelem sajátos módja, vállaltan a konceptuális művészet nyelvén. Abban a reményben, hogy ezt a művészetipar felkent szakemberei is felfogják, nem csak a jogászok – áll a levélben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?