Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lehet kitiltani az LMBTQ-szervezeteket a közpénzből fenntartott helyekről

2018.06.11. 12:39

Nem lehet kitiltani a közpénzből működtetett Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. (ÚNK) közösségi terekből az LMBTQ-szervezeteket - így döntött az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH).

Még 2017 novemberében tiltotta ki az ÚNK  az LMBTQ-szervezeteket a magyar állam által alapított, EU-s pénzből működtetett közösségi tereiből. A döntés elsősorban a Szegedi LMBT Közösségért Csoportot érintette kedvezőtlenül, a szervezet ugyanis ekkor már több hónapja az Új Nemzedékben szervezte a közösségi programjait.

A kitiltás indokaként az ÚNK a politikai és ideológiai semlegesség megőrzését jelölte  meg, szerintük az LMBTQ-szervezetekről ez nem mondható el – csakhogy az LMBTQ-sok szerint a valóságban az  ÚNK maga sem felel meg ennek a kritériumnak: a vezetőség a Fidesz tagjaiból áll, valamint  „Rólad szól!” címmel ugyanezen párt politikusai tartanak rendszeresen országos beszélgetéssorozatot  az ifjúsági terekben. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport ezt az ellentmondást felismerve  fordult az EBH-hoz.

A szegedi civil szervezet februárban indított eljárást az EBH előtt, amely most kimondta, hogy az ÚNK ezzel a döntésével hátrányosan megkülönböztette a szegedi LMBTQ-szervezetet, és eltiltotta az ÚNK-ot a további jogsértéstől.