Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vihar söpört át az országon

2018.06.12. 16:09 Módosítva: 2018-06-13 12:18:07

Ha van fotója vagy videója a viharról, küldje el nekünk az alábbi címre:  tema@mail.index.hu

Keddre északnyugat irányából megérkezett Magyarország területére egy szupercella, az Időkép tudósítása szerint este fél 12 magasságában

Budapesten is viharos széllökések alakultak ki, a XII. kerületben fekvő Széchenyi-hegyen 97 km/h-s széllökést mértünk.

Háromnegyed 12 előtt egy Brüsszelből érkező járat inkább nem szállt le a Liszt Ferenc repülőtéren, hanem elkanyarodott kelet felé - írja szintén az Időkép. 

Délutántól kezdve több településről érkeztek áramkimaradásos információk. Éjfél után Ócsán, Cegléden és a Pilisben is ez történt. 

-51870.jpg-2018-06-12-15-05-44
Fotó: Autoitalia / Időkép

A zivataros területeken 40 mm-es eső is lehullott, illetve a szél akár a 100 km/órás sebességet is elérte bizonyos helyeken.

A vihar Nagycenken egy fát is kidöntött, Fertőszentmiklóson pedig egy kamera rögzítette, ahogy látványosan átvonul a vihar a településen. Az Időképen a 83 km/órás vihart szimplán csak "szörnyetegnek" hívják az egyik bejegyzésben, aminek a fotója Fertőszéplakon készült.

Fertőszentmiklóson pedig dió méretű jégdarabok hullottak az égből.

Szintén az Időképre érkezett egy fotó a kárpátaljai Ilosváról, ahol a vihar első felvonása elérte a keleti részeket, és ököl nagyságú jégdarabok hullottak az égből. Az Időképnek küldött fotón látszik, hogy a hatalmas jégdarabok konkrétan kilyuggatták egy autó hátsó ablakát.

Gigantikus jég pusztított a kárpátaljai Ilosván
Gigantikus jég pusztított a kárpátaljai Ilosván
Fotó: Szergej Simon / Időkép

A Katasztrófavédelem éjszakai közleménye szerint Pest és Bács-Kiskun megye több településén szünetel az áramszolgáltatás;

az üzemzavar összesen csaknem 100 ezer embert érintett

Kora reggeli adatok szerint az áramkimaradásban érintettek száma megyei bontásban így nézett ki:

  • Bács-Kiskun megyében több mint 13 600,
  • Békésben csaknem 12 500,
  • Csongrádban 3400,
  • Pest megyében 9500

Kora este még csak két településről, Nagycenkről és Peresztegről jelentették, hogy az áramszolgáltatás  szünetel a vihar miatt, mert több helyen fákat és villanypóznákat csavart ki a szél, illetve megrongálta a háztetőket is Győr-Moson-Sopron megyében.

 A Nemzeti Közművek munkatársai egész éjszaka dolgoztak, azonnal megkezdték a hibák felderítését és ahol lehetett a javítást. A helyreállítás folyamatos, a cég száznál is több szakembere dolgozik a helyszíneken, ennek köszönhetően pedig kora délelőttre már 70 ezer helyen sikerült helyreállítani a szolgáltatást.

Az éjjel viszont Zala és Somogy megyében is több településen kidőlt fákhoz hívták ki az egységeket, így például Becsvölgyén, Nagykanizsán, Kaposváron, Balatonfenyvesen, Nagyatádon.

A Fejér megyei Abán víz árasztotta el egy családi ház pincéjét, több helyen pedig fák dőltek az úttestre, például Rácalmáson és Kisapostagnál a 6-os főútra, Polgárdi közelében pedig a Fülére vezető útra. A Pest megyei Dömsödön az iskola kapujára és az 51-es főútra, míg Törökbálinton egy személygépkocsira borult fa. Baranya megye és Budapest több pontján szintén kidőlt fákhoz, letört ágakhoz riasztották a tűzoltókat, csakúgy, mint Bács-Kiskun megyében.

A tűzoltókat az éjjel összesen 300 alkalommal riasztották.

Szintén fa dőlt a Budapest-Kelebia vasútvonal felsővezetékére Dömsöd és Kunszentmiklós-Tass között, ezért szerda reggel ideiglenesen szünetel a vonatközlekedés - közölte a Mávinform. Dömsöd és Kunszentmiklós-Tass között vonatpótló busz közlekedik, az átszállások miatt 30-60 perccel hosszabb lehet a menetidő.

43 milliméter a határnál

A nyugati határnál, Kercaszomoron 43 mm csapadékot mértek a vihar miatt. A katasztrófavédelem szerint Vas megyében este nyolc óra után mintegy húsz perc alatt alatt hét bejelentés érkezett a károk miatt. Főleg a házakba befolyt víz miatt riasztottak Cákon, Kőszegen, Vasváron, Őriszentpéteren és Halogyon, Csényén pedig egy kidőlt fa zárt el egy utat. A Veszprém megyei Márkón több családi házat is veszélyeztetett a nagy mennyiségű esővíz, Devecserben megrongálta néhány családi ház tetejét a jégeső, míg Ajkán a szél felborított egy buszmegállót.

Így villámlott Várbalogon:

Köszegre is olyan szupercella érkezett, amilyet ez a város talán még sosem látott: 

Cikkünk folyamatosan frissül! Ha van fotója vagy videója a viharról, küldje el nekünk az alábbi címre:  tema@mail.index.hu