Vihar söpört át az országon

2018.06.12. 16:09 Módosítva: 2018.06.13. 12:18

Ha van fotója vagy videója a viharról, küldje el nekünk az alábbi címre:  tema@mail.index.hu

Keddre északnyugat irányából megérkezett Magyarország területére egy szupercella, az Időkép tudósítása szerint este fél 12 magasságában

Budapesten is viharos széllökések alakultak ki, a XII. kerületben fekvő Széchenyi-hegyen 97 km/h-s széllökést mértünk.

Háromnegyed 12 előtt egy Brüsszelből érkező járat inkább nem szállt le a Liszt Ferenc repülőtéren, hanem elkanyarodott kelet felé - írja szintén az Időkép. 

Délutántól kezdve több településről érkeztek áramkimaradásos információk. Éjfél után Ócsán, Cegléden és a Pilisben is ez történt. 

-51870.jpg-2018-06-12-15-05-44
Fotó: Autoitalia / Időkép

A zivataros területeken 40 mm-es eső is lehullott, illetve a szél akár a 100 km/órás sebességet is elérte bizonyos helyeken.

A vihar Nagycenken egy fát is kidöntött, Fertőszentmiklóson pedig egy kamera rögzítette, ahogy látványosan átvonul a vihar a településen. Az Időképen a 83 km/órás vihart szimplán csak "szörnyetegnek" hívják az egyik bejegyzésben, aminek a fotója Fertőszéplakon készült.

Fertőszentmiklóson pedig dió méretű jégdarabok hullottak az égből.

Szintén az Időképre érkezett egy fotó a kárpátaljai Ilosváról, ahol a vihar első felvonása elérte a keleti részeket, és ököl nagyságú jégdarabok hullottak az égből. Az Időképnek küldött fotón látszik, hogy a hatalmas jégdarabok konkrétan kilyuggatták egy autó hátsó ablakát.

Gigantikus jég pusztított a kárpátaljai Ilosván
Gigantikus jég pusztított a kárpátaljai Ilosván
Fotó: Szergej Simon / Időkép

A Katasztrófavédelem éjszakai közleménye szerint Pest és Bács-Kiskun megye több településén szünetel az áramszolgáltatás;

az üzemzavar összesen csaknem 100 ezer embert érintett

Kora reggeli adatok szerint az áramkimaradásban érintettek száma megyei bontásban így nézett ki:

  • Bács-Kiskun megyében több mint 13 600,
  • Békésben csaknem 12 500,
  • Csongrádban 3400,
  • Pest megyében 9500

Kora este még csak két településről, Nagycenkről és Peresztegről jelentették, hogy az áramszolgáltatás  szünetel a vihar miatt, mert több helyen fákat és villanypóznákat csavart ki a szél, illetve megrongálta a háztetőket is Győr-Moson-Sopron megyében.

 A Nemzeti Közművek munkatársai egész éjszaka dolgoztak, azonnal megkezdték a hibák felderítését és ahol lehetett a javítást. A helyreállítás folyamatos, a cég száznál is több szakembere dolgozik a helyszíneken, ennek köszönhetően pedig kora délelőttre már 70 ezer helyen sikerült helyreállítani a szolgáltatást.

Az éjjel viszont Zala és Somogy megyében is több településen kidőlt fákhoz hívták ki az egységeket, így például Becsvölgyén, Nagykanizsán, Kaposváron, Balatonfenyvesen, Nagyatádon.

A Fejér megyei Abán víz árasztotta el egy családi ház pincéjét, több helyen pedig fák dőltek az úttestre, például Rácalmáson és Kisapostagnál a 6-os főútra, Polgárdi közelében pedig a Fülére vezető útra. A Pest megyei Dömsödön az iskola kapujára és az 51-es főútra, míg Törökbálinton egy személygépkocsira borult fa. Baranya megye és Budapest több pontján szintén kidőlt fákhoz, letört ágakhoz riasztották a tűzoltókat, csakúgy, mint Bács-Kiskun megyében.

A tűzoltókat az éjjel összesen 300 alkalommal riasztották.

Szintén fa dőlt a Budapest-Kelebia vasútvonal felsővezetékére Dömsöd és Kunszentmiklós-Tass között, ezért szerda reggel ideiglenesen szünetel a vonatközlekedés - közölte a Mávinform. Dömsöd és Kunszentmiklós-Tass között vonatpótló busz közlekedik, az átszállások miatt 30-60 perccel hosszabb lehet a menetidő.

43 milliméter a határnál

A nyugati határnál, Kercaszomoron 43 mm csapadékot mértek a vihar miatt. A katasztrófavédelem szerint Vas megyében este nyolc óra után mintegy húsz perc alatt alatt hét bejelentés érkezett a károk miatt. Főleg a házakba befolyt víz miatt riasztottak Cákon, Kőszegen, Vasváron, Őriszentpéteren és Halogyon, Csényén pedig egy kidőlt fa zárt el egy utat. A Veszprém megyei Márkón több családi házat is veszélyeztetett a nagy mennyiségű esővíz, Devecserben megrongálta néhány családi ház tetejét a jégeső, míg Ajkán a szél felborított egy buszmegállót.

Így villámlott Várbalogon:

Köszegre is olyan szupercella érkezett, amilyet ez a város talán még sosem látott: 

Cikkünk folyamatosan frissül! Ha van fotója vagy videója a viharról, küldje el nekünk az alábbi címre:  tema@mail.index.hu