Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felmentették a férjét megölő szegvári asszonyt

2018.06.12. 16:11

 Felmentette a férje életét tizennyolc évvel ezelőtt kioltó szegvári nőt az emberölés vádja alól kedden a Szegedi Törvényszék – írta az MTI annak az ügynek a kapcsán, amelyet egy hónappal az elévülés előtt vettek elő újra a rendőrök tavaly nyáron. A nyomozást vádemeléssel augusztusban zárták le.

A nő akkor beismerő vallomást tett, bár már akkor felmerült, hogy ez önmagában kevés lehet ahhoz, hogy elítéljék, hiszen sem a holttest, sem a gyilkos eszköz, sem más tárgyi bizonyíték nem került elő.

Az első fokú ítélet azonban a gyilkosság tényét nem vonta kétségbe, a bíróság szerint a vádlott jogos védelmi helyzetben volt, amikor 2000 novemberében a férjét megölte egy szántóföldön,  rátámadt egy éjszaka a szántóföldön – az asszony vallomása szerint – egy pajszerrel.

A tinédzserkorban indult kapcsolat 2000-re válságba került – a F. Zoltán 1999-ben börtönben is ült vagyon elleni bűncselekményekért – az akkor már kétgyerekes asszony válókeresetet is benyújtott.

A helyiek elmondása alapján a férj nehezen viselte a börtönt, a családjától való távollétet és azt is, hogy felesége válni akar. Anyagi viták és féltékenységi jelenetek mérgezték kapcsolatukat, állítólag a férj tartozásokat is felhalmozott, de sokan ezzel együtt is, szorgos sokat dolgozó embereknek írták le a szántóföldekkel rendelkező, gazdaságot vivő házaspárt.

Helyiek egy szegvári kocsma előtt
Helyiek egy szegvári kocsma előtt
Fotó: Karip Timi

A gyilkosság napján az asszony az esti órákban Szentes külterületén bérmunkában szántott, amikor éjfél előtt megjelent az ittas férfi. A férj féltékenysége miatt kérdőre vonta a nőt, hajánál fogva kirántotta a traktorból, és többször megütötte – írta a per kapcsán az MTI.

„A vádlottnak sikerült visszaülnie a járműbe, majd az újra rátámadó férfit egy pajszervassal nagy erővel fejbe vágta. A sértettet összeesett, a vádlott megállapította, hogy a férfi meghalt, de ennek ellenére több alkalommal újra megütötte a szerszámmal. A vádlott a holttestet elásta a szántóföldön, később a pajszervasat a Tiszába dobta.”

Sosem gyilkosság ügyében, csupán eltűnés miatt, közigazgatási eljárás keretében vizsgálódott a rendőrség – az asszony azt állította, férje Németországba mehetett –, amikor az elévülési idő előtt egy hónappal ismét elővették az ügyet. 

A volt feleséget gyanúsítottként hallgatták ki, azután tett beismerő vallomást, hogy a poligráfos vizsgálaton kiderült, tudomása van a férjével történtekről. Vallomását azonban a bíróságon visszavonta.

Helyiek szerint a rendőrségnek abban is kutakodnia kéne, hogyan tudta az egyébként elismerten jó erőben lévő asszony eltüntetni férje 110 kilós holttestét. Más azt is tudni véli, hogy az akkoriban a környéken lefektetett földgázvezeték két méter mélyen húzott árokrendszerében rejthették el a holttestet.

Az ügyész a tényállás téves megállapítása miatt a vádlott bűnösségének kimondása érdekében fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős.