Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Závecz: Távolodik a választás, egyre több a pártnélküli

2018.06.14. 16:21

A Fidesz továbbra is maga mögött tudhatja a választókorú népesség egyharmadát, akárcsak a múlt hónapban, állapította meg a Závecz Research (ZRI) legújabb, júniusi pártpreferencia-felmérésében. A Jobbik támogatókat veszített: májusban 15 százalékon állt, most 13 százalék támogatja. Az MSZP-re a teljes népességen belül 6 százalék voksolna, a Párbeszédre 1 százalék – egy hónappal ezelőtt együtt mérték őket, 7 százalékuk volt. A DK tábora 4 százalékos maradt. Az LMP-nek májusban 4, most 3 százaléknyi szavazója volt. A Kétfarkú Kutyapártot a lakosság 2, a Momentumot 1 százaléka támogatja.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP megközelíthetetlen: 55 százalékot kapna. A második helyen lévő Jobbik mindössze 17 százalékon áll. Az MSZP ebben az aktív szavazói körben 9, a DK 6, az LMP 5 százalékra számíthatna. A bejutási küszöbérték alatt, de említésre érdemes tábora három pártnak van: a Kétfarkú Kutyapárt 3, a Momentum és Párbeszéd 2-2 százalékos.

partok-tamogatottsaga-biztos-1200x900-2018.06
Fotó: Závecz Research

Figyelemre méltó, hogy múlik a nagyfokú választási aktivitás, májusban 30 százaléknak nem volt pártpreferenciája, most már 36 százaléknak nevezhető pártnélkülinek. A szavazópolgárok 6 százaléka, nagyjából

félmillió ember vonult passzivitásba vagy vált érdektelenné a pártok iránt.

Különösen a diplomások és a budapestiek fordultak el a politikától az elmúlt hetekben, közülük is az ellenzéki szavazók, akik kudarcként élik meg, hogy a szavazataik nem voltak elegendőek a Fidesz kétharmadának megakadályozásához, és az ellenzéki együttműködéssel is elégedetlenek, ezért időlegesen eltávolodtak a pártoktól.

A távolságtartás a baloldali, liberális pártoknál inkább a kötődés lazulását jelenti (aktív szavazókból passzív támogatók lettek), a Jobbik esetében szavazóvesztést is. A kormánypárt sikeres választási szereplésében kulcsszerepet betöltő alacsony iskolázottságúak és községekben élők viszont továbbra is kitartanak április 8-i szavazatuk mellett. A Fidesz-tábor aktivitási szintje egyébként kiemelkedik a sorból, 78 százalékuk egy most vasárnapi választásra is elmenne, közölte a ZRI.