Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leállították a Pozsonyi úti fák kaszabolását

2018.06.15. 09:34

Leállíttatta a munkálatokat és tárgyalásra hívta a lakókat a Főkert Zrt a Pozsonyi úti fák lombritkítása miatt - közölte a munkálatok ellen tiltakozó aHang csoport.

35077834 10157466529938272 5889289663427903488 n
Fotó: aHang

Pár nappal ezelőtt kezdték el visszavágni, ritkítani, gallyazni, kaszabolni a fákat, amely ellen a lakók erőteljes tiltakozásba kezdtek. Mint kiderült, a munkálatokat a Főkert végzi a fővárosi önkormányzat megbízásából és a helyi, XIII. kerületi önkormányzat tudta nélkül.

Kedd este az aHang kampányoldalon induló petíciót péntek reggelig 1100-an írták alá. Szerdán a kampányhoz csatlakozók tömeges levélküldő akció keretében üzenhettek is az illetékeseknek. Tóth József XIII. kerületi polgármester sajtóközleményben jelentette ki, hogy megérti és osztja a lakók aggodalmait és hogy tájékoztatást kér a Főkerttől.

Csütörtök reggel indult volna a faritkítási munka második etapja. A helyszínen megjelenő lakók és az aHang aktivistái leállították a munkagépeket.

"Mind a munkások, mind a helyszínre érkező munkavezető példásan kezelték a helyzetet, utóbbi kis sétára indult a lakókkal, hogy megmutassa, melyik fán milyen beavatkozást végeztek és miért.

A beavatkozások mértékéről és időzítésének helyességéről ugyan nem győzte meg a lakókat, de a gesztus és a kommunikáció módja arra mutatott rá, hogy lehet, kell párbeszédet folytatnia a Főkertnek és az önkormányzatoknak a lakókkal

- írta a tiltakozást vezető aHang.

A Főkert jelezte továbbá az aHang munkatársának, hogy hétfőn egyeztetésre hívják a lakókat, a munkálatok addig biztosan nem folytatódnak.

Drasztikusnak tűnik, de szakmailag indokolt

A Főkert ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy A Pozsonyi út Radnóti utca és Bessenyei utca közötti szakaszán lévő területen kizárólag közlekedési űrszelvény biztosítási gallyazási munkákat végeztet. "A munkálatok célja az épületek alsó szintjén a benapozottság elősegítése."

A Radnóti utca Pozsonyi út kereszteződésében lévő szakaszon a Főkert három darab japánakácon ifjítási munkákat végeztetett, melyet a fák egészségi állapota tett szükségessé. "Ezeket a drasztikusnak tűnő, ám de szükséges szakmailag indokolt beavatkozásokat a fák jól tolerálják. A beavatkozás során a beteg, elhalt, bekorhadt ágak eltávolítását, illetve a statikai okok miatt szükségessé váló ágak eltávolítását végzik el szakembereink. Egy–egy gallyazási, ifjítási munka következtében a fák viszonylag gyorsan megújulnak, regenerálódnak."

A Főkert közölte, hogy sosem végez nagyobb mértékű gallyazást, ifjítást, mint amennyit a fák állapota illetve a közvetlen balesetveszély elhárítása feltétlenül indokol. 

Korábban itt írtunk arról, hogy miért kell visszavágni a budapesti fákat.