Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Trump felhívta Orbánt, hogy Magyarország védje erősen a déli határt

K EPA20170525261
2018.06.16. 15:49 Módosítva: 2018.06.16. 17:37
Donald Trump felhívta Orbán Viktort annak kapcsán, hogy az új amerikai nagykövet a jövő héten foglalja el budapesti állomáshelyét. Trump állítólag arra biztatta Orbánt, hogy Magyarország védje erősen a déli határt.

Erről és a beszélgetés tárgyáról csak magyar kormánykörökből van információ: Szijjártó Péter  külügyminiszter az MTI-nek azt mondta, hogy Trump szerint „az új nagykövet, David Cornstein nagyszerű ember, akinek az érkezése lehetőséget biztosít a kétoldalú kapcsolatok további javítására”.

Szijjártó azt mondta, Orbán és Trump a határvédelem fontosságáról is beszéltek, és egyetértettek abban, hogy „az az ország, amely nem tudja megvédeni saját határát, az nem ország többé”. A miniszter tájékoztatása szerint az amerikai elnök biztatta Orbán Viktort, hogy védje erősen a déli határt. Orbán Viktor biztosította az amerikai elnököt, hogy Magyarország elkötelezetten folytatja eddigi migrációs politikáját, és megvédi Magyarország határait.

Orbán Viktor kiemelte: Magyarország számára fontos, hogy az EU visszanyerje versenyképességét, ugyanis a magyar kivitel kis híján nyolcvan százaléka az EU tagországaiba irányul – mondta el Szijjártó Péter.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek egynapos csúcstalálkozóján részt vevő vezetőkkel, Brüsszelben, 2017. május 25-én. (MTI/EPA/Etienne Laurent)