Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Rendőrök törték el a bordáját, másfél milliós kártérítést ítéltek neki

2018.06.21. 20:43

Másfél millió forint sérelmi díjat ítéltek meg az Egri Törvényszéken annak a hatvani férfinek, akit rendőrök bántalmaztak, és eltörték a bordáját. Az áldozat a Magyar Helsinki Bizottság ügyfele, az ítélet nem jogerős - közölte a szervezet.

2013 júliusában Hatvan határában a rendőrök kukoricacímert gyűjtő embereket igazoltattak. Ennek során az egyik rendőr megrúgta az egyiküket, aki bordatörést szenvedett, a másik sértettet pedig úgy combon rúgta, hogy az összeesett. A másik két rendőr is bántalmazta őket, de nem okozott látható sérülést nekik.

Hosszas nyomozás végén arra jutott az ügyészség, hogy nem lehet a rendőrökkel szemben vádat emelni.

A sértettek ezért kénytelenek voltak pótmagánvádas eljárásban érvényesíteni az igazukat, Győző Gábor, a Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte a vádat. A sértettek – orvos szakértő által is alátámasztott – verzióját fogadta el a bántalmazások megtörténtét illetően, szemben a rendőr vádlottak és tanúként résztvevő társaik tagadásával. 2016-ban az egyik rendőrt egy év és hat hónap letöltendő szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra, két bántalmazó társát pedig felfüggesztett szabadságvesztésre és lefokozásra ítélték. Az ítélet indokolásakor a bíróság kiemelte: fontos szempont volt a büntetések kiszabásánál az, hogy elrettentsen minden hivatalos személyt hasonló bűncselekmények elkövetésétől. A három vádlott közül kettőt már korábban is elítéltek – akkor hivatali visszaélés miatt.

A Helsinki Bizottság bordatörött ügyfele kártérítési pert indított a rendőrség ellen. Kérte, hogy a bíróság állapítsa meg jogsértést, a testi-lelki egészség sértését. Az Egri Törvényszék így tett, és első fokon másfél millió forintos sérelmi díjat ítélt meg, valamint kötelezte a rendőrséget levélben történő bocsánatkérésre - tudatta a Helsinki Bizottság.