Jenő
-3 °C
6 °C

Élőben közvetítette letartóztatását Érpatak körözött expolgármestere

2018.06.21. 09:50 Módosítva: 2018-06-21 10:05:53

Szerdán egy körözés alapján elfogta a rendőrség Nyírbátorban Orosz Mihály Zoltánt, Érpatak egykori polgármesterét. Orosz Mihály Zoltán  a Facebookon élőben közvetítette a rendőri intézkedést.

Orosz Mihály Zoltán ellen becsületsértés miatt adtak ki nyilvános körözést, miután 2014-ben Benjámín Netanjahu és Simón Peresz volt izraeli elnök fényképével kidekorált bábukat végzett ki nyilvánosan, és egy, Izrael állam zászlaját utánzó szabadkőműves jelképeket tartalmazó papírlapot is megtaposott, írja a Blikk. Az ügyben az izraeli nagykövetség fordult a Legfőbb Ügyészséghez.

Orosz Mihály Zoltán az élő videóban végig kommentálja  a rendőri intézkedést. Például olyanokat mondott, hogy "majd reméljük, eljön az az az időszak, amikor fogják tudni, melyik bűnözőket kell kísérgetni, védelmezni", de "valójában nem ezekkel a járőrökkel van a probléma, hanem a rendőrség gazember rétegével",  aki szerinte "még gazemberebb, mint a politikus", mert annyira meg akar felelni, és szerinte a vidéket ismerő járőrök jól ismerik az ő munkásságát, aminek az a célja, hogy '"a polgárháborús viszonyokat elkerüljük a cigány-magyar együttélésben és a bűnözőket fegyelmezzük". Szóba kerül a Rákosi-rendszer aztán az is elhangzik, hogy

ilyenkor van rendőr, de amikor Érpatakon betörtek a templomba, akkor nem volt rendőr.   

Orosz Mihály Zoltán azt mondja a rendőröknek, hogy éppen a rendőrségre indult az ügyben, de a rendőrök megmotozzák, majd beültetik egy autóba és beviszik a kapitányságra.

Az egykori polgármester az általa kidolgozott "érpataki modellel" szerzett országos hírnevet. Helyben keményen fellépett a törvényeket nem betartók ellen, 

megvonta tőlük a közmunkát és a segélyt, igyekezett kiszorítani a településről a problémás embereket,  járőrözéseket és nevelő célzatú felvonulásokat szervezett. A polgármester azt mondta:  „az együttélés szabályait be kell tartani. Nulla tolerancia van. Ha valaki nem érti meg, akkor annak a fejébe kell verni.” A  településen sikerült visszaszorítani a bűnözést, de közben jogvédők hevesen tiltakoztak ellene, mivel ez szerintük a megfélemlítésen alapult.

Orosz Mihály Zoltánt  márciusban váltották le, a képviselő-testület álláspontja szerint nem tudott tételesen elszámolni a kiadásokkal, így feloszlatták a testületet és időközi választást írtak ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?