Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Jelzőőrök kellenek a Székesfehérvári vasútvonal átkelőihez, mert a biztonsági rendszer hibás

2018.06.21. 17:07

Biztonsági rést találtak a Kelenföld-Székesfehérvár vasútvonal biztosító berendezésének működésében, számolt be róla az RTL Klub. A stáb ki is ment az egyik átkelőhöz, ahol a jelzőlámpa nem világított egyáltalán, helyette jelzőőrök álltak, és irányították az autós forgalmat.

Az RTL úgy tudja, a probléma egy elég kellemetlen szituációval derült ki: A vonalon az egyik átjárónál, miután elment az egyik irányba tartó vonat, a sorompó felemelkedett, de abban a pillanatban elrobogott keresztbe egy másik vonat a másik irányból. A rendszer nem érzékelte a második vonatot. 

Azonnal kivizsgálták az esetet, és kiderült, hogy a biztosító berendezés szoftverhibája okozta a problémát. A rendszer nem csak a vasúti átjárók forgalmát szabályozza, hanem például azt is, hogy két vonat ne menjen egymással szemben, teszi hozzá a csatorna.

A vasúttársaságnál egy hete jöttek rá, hogy biztonsági rés van a rendszerben. Az RTL megjegyzi, a Kelenföld-Székesfehérvár vonalat 86 milliárd forintból újították fel, és csak ez a fentebb említett biztosító rendszer 15 és fél milliárd forintba került. A hibáról már a hiba észrevételekor írt részletesebben az Iho.hu.

A vonalon 6 átjáróban is jelzőőrök irányítanak, és a vonatoknak is nagyobb követési távolságot kell tartaniuk. A biztosítóberendezés szállítója megkezdte a garanciális javítást. Várhatóan hetekig még biztosan maradnak a jelzőőrök.