Szilvia
5 °C
16 °C

Jelzőőrök kellenek a Székesfehérvári vasútvonal átkelőihez, mert a biztonsági rendszer hibás

2018.06.21. 17:07

Biztonsági rést találtak a Kelenföld-Székesfehérvár vasútvonal biztosító berendezésének működésében, számolt be róla az RTL Klub. A stáb ki is ment az egyik átkelőhöz, ahol a jelzőlámpa nem világított egyáltalán, helyette jelzőőrök álltak, és irányították az autós forgalmat.

Az RTL úgy tudja, a probléma egy elég kellemetlen szituációval derült ki: A vonalon az egyik átjárónál, miután elment az egyik irányba tartó vonat, a sorompó felemelkedett, de abban a pillanatban elrobogott keresztbe egy másik vonat a másik irányból. A rendszer nem érzékelte a második vonatot. 

Azonnal kivizsgálták az esetet, és kiderült, hogy a biztosító berendezés szoftverhibája okozta a problémát. A rendszer nem csak a vasúti átjárók forgalmát szabályozza, hanem például azt is, hogy két vonat ne menjen egymással szemben, teszi hozzá a csatorna.

A vasúttársaságnál egy hete jöttek rá, hogy biztonsági rés van a rendszerben. Az RTL megjegyzi, a Kelenföld-Székesfehérvár vonalat 86 milliárd forintból újították fel, és csak ez a fentebb említett biztosító rendszer 15 és fél milliárd forintba került. A hibáról már a hiba észrevételekor írt részletesebben az Iho.hu.

A vonalon 6 átjáróban is jelzőőrök irányítanak, és a vonatoknak is nagyobb követési távolságot kell tartaniuk. A biztosítóberendezés szállítója megkezdte a garanciális javítást. Várhatóan hetekig még biztosan maradnak a jelzőőrök.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?