Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A Jobbik frakcióvezetője Orbán nadrágján poénkodott

Image from iOS
2018.06.25. 16:00
Orbán Viktor az új ciklusban először válaszolt az ellenzéki képviselők azonnali kérdéseire a parlamentben. A Jobbik frakcióvezetője rögtön egy poénnal kezdte, a Párbeszéd képviselője nem volt hajlandó miniszterelnöknek hívni Orbánt.

Gyöngyösi Márton (Jobbik): Miért nem várta ki a sorát a rendelőben?

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője felidézte, hogy Orbán Viktor - mint az Index megírta - nemrégiben egészségügyi szakrendelésen járt, és amikor bement az orvosához, "kiküldték azt, aki bent volt ön előtt". Gyöngyösi szerint ha kivárta volna a sorát, "szembesült volna a magyar egészségügy helyzetével". Gyöngyösi szerint például több órás várakozás vár egy átlagos betegre ilyen esetekben.

Orbán Viktor azt mondta, hogy "csak akkor veszek igénybe VIP-ellátást, amikor szükséges", és ő odajár orvoshoz, ahová a "többi magyar ember". Orbán szerint a jobbikos politikus kifelejtette a felszólalásából, hogy a várakozókat megkérdezte előtte. "Mivel előreengedtek, előre mentem."

Miniszterelnök úr, nemcsak a nadrág, hanem a kabát is nagy magára, ami az egészségügyet illeti

- mondta erre Gyöngyösi, ezzel a V4-es csoportképre célozva.

Orbán erre a nadrágos megjegyzésre nem tért ki viszonválaszában, a kabátról azt mondta,

elfogadom, hogy a kabát valóban kicsit nagy nekem az egészségügyet illetően.

De ő nem is egészségügyi miniszter. "Ezért foglalkozik a területtel az ország egyik legjobb professzora, Kásler Miklós" - mondta Orbán, és javasolta a képviselőnek, forduljon hozzá.

Harangozó Tamás (MSZP): 5 milliós miniszteri fizetés?

Az MSZP-s Harangozó Tamás egyebek mellett a cafeteria megszüntetéséről kérdezte Orbánt. A miniszterelnök azt mondta, hogy nem jut kevesebb pénz erre a célra, "a cafetériát senki nem veszi el az emberektől, a mennyisége nem változik".

A szocialista felszólalásban szó esett a havi 5 milliós miniszteri fizetés lehetőségéről is, és Harangozó azt kérdezte, miért mesterkednek azon, hogy a miniszterek fizetését havi 5 millió forintra emeljék, miközben a minisztériumokban, iskolákban, kórházakban közel 60 ezer ember fizetése a minimálbért sem éri el. Erre azt mondta Orbán, hogy a havi 5 milliós miniszteri fizetés hazugság, ilyesmiről nem volt szó és nem tud arról, hogy a parlament ilyesmire készülne. 

Schmuck Erzsébet (LMP): Lesz válságterv?

Az LMP-s Schmuck Erzsébet arról beszélt, hogy a gazdasági válság közel van, ám kétségbe vonta, hogy mennyire készült fel a kormány. Arról kérdezte Orbán Viktort, hogyan készül a kormány a válságra, lesz-e válságterv, csökkenteni fogja-e a kormány a függőséget az autóipartól, illetve mi lesz a beígért béremelésekkel.

Orbán Viktor a válaszok mind szerepelnek a költségvetés tervezetében, ott hosszabban is meg lehet vitatni. Orbán figyelmeztetett arra, hogy tévhit, hogy a magyar gazdaság az EU-támogatásoktól függ, "mellőzzük ezeket a legendákat". Az autóiparról azt mondta, nem akarja innen a kormány "kihozni a munkásukat", inkább minél fejlettebb autóipart szeretne az országba hozni. 

Tordai Bence (Párbeszéd): 2 billiót veszítünk?

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője sokáig nem tudta elkezdeni az azonnali kérdését, mert annak elején pártelnök úrnak szólította Orbán Viktort. Latorcai János levezető elnök figyelmeztette, hogy nem felel meg a házszabálynak ez a megszólítás, mert a közjogi posztját kell a megszólításban említeni, hiszen miniszterelnökként kérdezi Orbánt. Tordai ezt vitatta, a Fidesz-KDNP hörgött ezen, ám végül Tordai feltette a kérdését, amely úgy hangzott, hogy 

vállalja-e az úgynevezett miniszterelnök, hogy Magyarországot hamarosan 2 billió forintra fogják megbüntetni az EU-val folytatott viták miatt? 

Orbán a válaszában felelevenítette, hogy egy fél százalékos párt képviselője tette fel a kérdést, aki Burány Sándor aláírásával MSZP-s papíron nyújtotta be a kérdést. (Az azonnali kérdés szövegét ugyanakkor nem kell benyújtani, csak a címét, úgyhogy nem egyértelmű, mit nyőjtott be tordai MSZP-s papíron.)

Ami a kérdés lényegi részét illeti: Orbán emlékeztetett, hogy jelen pillanatban az uniós költségvetés megalkotása zajlik, "nincs mit veszíteni". Az EU hétéves költségvetését az Európai Tanács, vagyis a miniszterelnök és elnökök tanácsa egyhangúlag alkotja meg, "akkor adjuk rá áldásunkat, ha Magyarországnak megfelelő költségvetés készül".

Szávay István (Jobbik): Mennyire antikommunista Orbán?

A jobbikos Szávay István felidézte Orbán kijelentését, miszerint "antikommunisták vagyunk és hazafiak". Szávay szerint akkor már például átnevezték volna a Rajk kollégiumot, és elszállítanák a szoborparkba Nagy Imre szobrát, vagy a Vörös Hadsereg emlékművét a Szabadság térről. Ráadásul nem tűrné meg a pártjában Szita Károlyt vagy Tasnádi László volt államtitkárt. 

Orbán Viktor erre azt mondta, hogy "a nemzeti radikalizmus elárulása nem indokolja a kardcsörtetést". Nagy Imréről azt mondta, "több tiszteletet kérnék a kivégzett miniszterelnöknek". Bár Nagy Imre nézeteivel nem ért egyet, de a halált választotta a haza elárulása helyett, amivel kivívta az elismerést Orbánt szerint.