Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Szijjártó Péter az egész ország nevében megsértődött a BBC újságírójára

2018.06.26. 16:29 Módosítva: 2018.06.26. 16:30

A 444 szúrta ki, hogy BBC kamerái elé ült Szijjártó Péter külügyminiszter, és interjúban válaszolt a Stop Soros törvénycsomaggal, bevándorlással és az újabb kétharmaddal kapcsolatos kérdésekre. Magyar politikusnak ritkán tehetnek fel valódi újságírók kérdéseket, ezért szokatlanul izgalmas interjút hozott össze a BBC Newsnight riportere, Emily Maitlis.

Például amikor a külügyminiszter a tömeges bevándorlást segítő szervezetekről beszél és a Stop Sorost védi, akkor az újságíró egyszerűen megakasztja, és megkérdezi tőle, hogy tudja-e, hogy Magyarországnak nincs bevándorlási problémája, hiszen a hivatalos statisztikák szerint 3600 menedékkérő van a 10 milliós országban, és idén csak 300 menedékkérelmet adtak be.

Szijjártó azzal próbálja kivágni magát, hogy több millió lehetséges bevándorlóról kezd el beszélni, akik bármikor megindulhatnak, hogyha nem elég szigorúak a törvények, ezért is veszélyes az Európai Unió befogadást ösztönző politikája. A riporter erre közbeszól, hogy 81 százalékkal csökkent a menekültek száma az elmúlt két évben.

Talán az interjú legerősebb része az, amikor Maitlis felteszi a kérdést, hogy ha valóban a bevándorlás biztonsági aspektusairól beszél a kormány, akkor Orbán Viktor miért nevezi járványnak a bevándorlást, muszlim megszállóknak a menekülteket, és potenciális terroristáknak az érkezőket? “Ez valójában nem a bevándorlásról szól, ugye? Hanem az idegengyűlöletről” – mondja a riporter.

Szijjártó Péter ezt azonnal sértésnek nevezi, az egész ország nevében, és tiszteletet kér a magyaroknak.

Kérdésre válaszolva ezután elmondja, hogy egyébként ő kitart Orbán Viktor minden kijelentése mellett.

A BBC a magyar ellenzék szócsöve

Az interjú végén még a magyar a választásról is kialakult egy vita, miután a riporter felhozta, hogy az ellenzéki pártok nem tartották fairnek, hogy a Fidesz kampányát a kormányzat jelentős extra forrásokkal támogatta.

- Ugyan... Ugyanmár. Ez komolytalan.

- Én azt mondom, amit az ellenzékük mondott.

- Igen, igen, és őket képviseli.

Ezután Szijjártó mosolyogva kijelenti, hogy a riporter hazugságokat hangoztat, kiegyensúlyozatlan, és egyoldalú. "Maga csak azoknak a véleményével törődik, akik most frusztráltak, mert elveszítették a választást" – mondja.

Itt lehet megnézni az angol interjút: