Szilvia
5 °C
16 °C

Szijjártó Péter az egész ország nevében megsértődött a BBC újságírójára

2018.06.26. 16:29 Módosítva: 2018-06-26 16:30:32

A 444 szúrta ki, hogy BBC kamerái elé ült Szijjártó Péter külügyminiszter, és interjúban válaszolt a Stop Soros törvénycsomaggal, bevándorlással és az újabb kétharmaddal kapcsolatos kérdésekre. Magyar politikusnak ritkán tehetnek fel valódi újságírók kérdéseket, ezért szokatlanul izgalmas interjút hozott össze a BBC Newsnight riportere, Emily Maitlis.

Például amikor a külügyminiszter a tömeges bevándorlást segítő szervezetekről beszél és a Stop Sorost védi, akkor az újságíró egyszerűen megakasztja, és megkérdezi tőle, hogy tudja-e, hogy Magyarországnak nincs bevándorlási problémája, hiszen a hivatalos statisztikák szerint 3600 menedékkérő van a 10 milliós országban, és idén csak 300 menedékkérelmet adtak be.

Szijjártó azzal próbálja kivágni magát, hogy több millió lehetséges bevándorlóról kezd el beszélni, akik bármikor megindulhatnak, hogyha nem elég szigorúak a törvények, ezért is veszélyes az Európai Unió befogadást ösztönző politikája. A riporter erre közbeszól, hogy 81 százalékkal csökkent a menekültek száma az elmúlt két évben.

Talán az interjú legerősebb része az, amikor Maitlis felteszi a kérdést, hogy ha valóban a bevándorlás biztonsági aspektusairól beszél a kormány, akkor Orbán Viktor miért nevezi járványnak a bevándorlást, muszlim megszállóknak a menekülteket, és potenciális terroristáknak az érkezőket? “Ez valójában nem a bevándorlásról szól, ugye? Hanem az idegengyűlöletről” – mondja a riporter.

Szijjártó Péter ezt azonnal sértésnek nevezi, az egész ország nevében, és tiszteletet kér a magyaroknak.

Kérdésre válaszolva ezután elmondja, hogy egyébként ő kitart Orbán Viktor minden kijelentése mellett.

A BBC a magyar ellenzék szócsöve

Az interjú végén még a magyar a választásról is kialakult egy vita, miután a riporter felhozta, hogy az ellenzéki pártok nem tartották fairnek, hogy a Fidesz kampányát a kormányzat jelentős extra forrásokkal támogatta.

- Ugyan... Ugyanmár. Ez komolytalan.

- Én azt mondom, amit az ellenzékük mondott.

- Igen, igen, és őket képviseli.

Ezután Szijjártó mosolyogva kijelenti, hogy a riporter hazugságokat hangoztat, kiegyensúlyozatlan, és egyoldalú. "Maga csak azoknak a véleményével törődik, akik most frusztráltak, mert elveszítették a választást" – mondja.

Itt lehet megnézni az angol interjút:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?