Ha rendőrt látnak, talán nem csomagolják ki a gyíkot

2018.06.29. 09:44

Siófokon a part menti fák a kiszáradás jeleit mutatják, a tövüknél még a fű is eltűnt. Mivel közös jellemzőjük, hogy luxus apartmanházak előtt takarják ki a tóra nyíló kilátást, a legtöbben sokáig arra gyanakodtak, hogy valaki vegyszerrel pusztítja őket. 

Siófok önkormányzata is vegyszerre gyanakodott. Zenthe Orsolya sajtóreferens azt mondta: nem egyedi esetről van szó, hasonló eseteket az Aranyparton és az Ezüstparton 2014 óta folyamatosan észlelnek, ahol az üdülők előtt hasonló módon pusztulnak a húsz-harminc éves fűzfák és nyírfák.

Fotó Szabad Pécs
Fotó: Szabad Pécs

A város polgármestere, Lengyel Róbert is megelégelte az „éjszakai vandalizmust". Egy Facebook-bejegyzésben fakadt ki, amiben megemlítette, hogy milliomosok szabad kilátását zavaró fákról van szó.  

Egyre terjedő vandálkodás az is, hogy a parti részeken a milliomosok szabad kilátását zavaró közterületi fáinkat az éj leple alatt sumákolva, vegyszerrel öntözgetik, ilyen módon megszabadulva a zöld levélzettől. 

A szóvivő tájékoztatása szerint ezek a fák idővel elpusztulnak, a kivágás költsége pedig majd az önkormányzatot terheli, az utánpótlásról pedig folyamatosan gondoskodnak. A mostani eset kapcsán ismeretlen tettes ellen folyik eljárás, amit idővel le is zárnak majd – tette hozzá a szóvivő.

A lakók szerint nemcsak vegyszerrel, hanem baltával is irtják a fákat. Szerintük a tulajdonosok nem saját kézzel vágják ki a fákat, hanem felbérelnek a piszkos munkára valakit, aki az éj leple alatt baltával elintézi a fákat. 

Baltával megrongált fa
Baltával megrongált fa
Fotó: Facebook

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság azt mondta, hogy eljárást indítottak az üggyel kapcsolatban, azonban azt meg is szüntették, tekintettel arra, hogy a cselekmény nem bűncselekmény, hanem köztisztasági szabálysértés. A jelen eset két fűzfát érintett. 

A helyszíni szemlén vett talajmintából a szakértő megállapította, hogy vegyszer nem mutatható ki, és a fák elszáradását a túlzott vizeletszennyezés okozta.

Melegebb éghajlatra küldték a polgármestert

A siófokiaknak, úgy tűnik, elegük van az éjszakai bulizókból, a polgármester is posztolt a vandalizmus különböző válfajairól.

Az agyatlan szemetelés problematikájáról már többször írtam, most pár szó a vandalizmusról. A szezonnyitóra rendbe tetetett padjaink egy részét máris megrongálták ismeretlenek, kezdhetjük elölről a felújításukat. Egyre harapódzó „divat” a tavasszal kiültetett facsemetéink derékba tördelése is, legutóbb épp Fokihegyen volt egy ilyen éjszakai művelet-sorozat. A jelentős anyagi kár mellett a látvány sem szívderítő, de maga a cselekmény is nehezen érthető ép elméje birtokában lévő embernek. A néhány hete kihelyezett vadi új, nagyobb méretű közterületi kukáink rongálása is kezdetét vette. A magunk eszközei kevesek ahhoz, hogy megakadályozzuk a vandálokat e cselekményeik végrehajtásában, legfeljebb enyhíteni tudunk a problémán. Nemes egyszerűséggel azt kérem, aki ilyen cselekmény elkövetését észleli, ne restellje azonnal értesíteni a rendőrséget. Az, hogy magunk „szólunk”, sokszor kevés. A saját bőrömön tapasztaltam meg az elmúlt időszakban, mire is jutok a szép szóval. Cinikus kiröhögés, rosszabb esetben a melegebb éghajlatra küldés volt a vége.

Az egyik lakos pedig az éjszakai duhajkodást nehezményezi.

Most már csak a nyári estéken, a nagy strandon lányokat "sportoltató " és ezzel üzletelő kispajtásokat kellene elpaterolni onnan a hölgyeményeikkel együtt, mert undorító, amit esténként ott művelnek!

Az másik lakost is zavar, hogy a turisták a folyó ügyeiket az épületek tövénél végzik, és kritikusnak írja le a Siófokon uralkodó helyzetet.

Ilyenkor, amikor kritikus a helyzet – mert ne tagadjuk, tudjuk és csak most kezdődik a szezon, és minden reggel kritikus, ha hétvégéket nézzük, szétdobált üvegek, kötekedő, hangos részegek és az "akna" munkát végző emberek miatt –, akkor hol vannak a Rend Őrei?

Ma reggel megkért a feleségem, hogy kísérjem be az vasútállomásra, mert már a múlt héten is félve ment be a bulizók miatt.

Tudom, hogy nem lehet minden prosztataproblémával küzdő alkoholos befolyásoltság alatt álló, hozzáállásomat gyökeresen megváltoztató Gyökerek mellé vizeléskor odaállítani egy Rend-Őre vécésnénit, de a járőrök látványa esetén talán nem csomagolják ki ilyen korán a gyíkot, és kordában tudják tartani a záróizmokat is.

Eltűnő nádasok

De nem csak a bulizók vizelete ritkítja a növényzetet. A Szabad Pécs cikke szerint a siófoki Újhelyi strand és az Azúr Hotel között épülő lakópark elől eltűnt a nádas. Az önkormányzat a Balaton-meder tekintetében nem illetékes, a polgármester a vízügytől azt a tájékoztatást kapta, hogy a lakópark érvényes engedéllyel rendelkezett a „mederkarbantartásra".

Fónai Imre (Szabad Pécs) felvétele
Fotó: Fónai Imre / Szabad Pécs

Egy másik nádas ügyében viszont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre feljelentést tett természetkárosítás gyanúja miatt, szerinte az egyik luxusvilla elől engedély nélkül tüntették el a növényeket.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Ha rendőrt látnak, talán nem csomagolják ki a gyíkot

Fél Siófok azt hitte, valakik szándékosan mérgezik a növényeket, hogy jobb legyen a kilátás a tóra a luxusvillákból. Sokkal prózaibb, de legalább annyira szomorú a megoldás.

606 · Jun 29, 2018 09:44am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments