Erzsébet
1 °C
4 °C

Ha rendőrt látnak, talán nem csomagolják ki a gyíkot

2018.06.29. 09:44

Siófokon a part menti fák a kiszáradás jeleit mutatják, a tövüknél még a fű is eltűnt. Mivel közös jellemzőjük, hogy luxus apartmanházak előtt takarják ki a tóra nyíló kilátást, a legtöbben sokáig arra gyanakodtak, hogy valaki vegyszerrel pusztítja őket. 

Siófok önkormányzata is vegyszerre gyanakodott. Zenthe Orsolya sajtóreferens azt mondta: nem egyedi esetről van szó, hasonló eseteket az Aranyparton és az Ezüstparton 2014 óta folyamatosan észlelnek, ahol az üdülők előtt hasonló módon pusztulnak a húsz-harminc éves fűzfák és nyírfák.

Fotó Szabad Pécs
Fotó: Szabad Pécs

A város polgármestere, Lengyel Róbert is megelégelte az „éjszakai vandalizmust". Egy Facebook-bejegyzésben fakadt ki, amiben megemlítette, hogy milliomosok szabad kilátását zavaró fákról van szó.  

Egyre terjedő vandálkodás az is, hogy a parti részeken a milliomosok szabad kilátását zavaró közterületi fáinkat az éj leple alatt sumákolva, vegyszerrel öntözgetik, ilyen módon megszabadulva a zöld levélzettől. 

A szóvivő tájékoztatása szerint ezek a fák idővel elpusztulnak, a kivágás költsége pedig majd az önkormányzatot terheli, az utánpótlásról pedig folyamatosan gondoskodnak. A mostani eset kapcsán ismeretlen tettes ellen folyik eljárás, amit idővel le is zárnak majd – tette hozzá a szóvivő.

A lakók szerint nemcsak vegyszerrel, hanem baltával is irtják a fákat. Szerintük a tulajdonosok nem saját kézzel vágják ki a fákat, hanem felbérelnek a piszkos munkára valakit, aki az éj leple alatt baltával elintézi a fákat. 

Baltával megrongált fa
Baltával megrongált fa
Fotó: Facebook

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság azt mondta, hogy eljárást indítottak az üggyel kapcsolatban, azonban azt meg is szüntették, tekintettel arra, hogy a cselekmény nem bűncselekmény, hanem köztisztasági szabálysértés. A jelen eset két fűzfát érintett. 

A helyszíni szemlén vett talajmintából a szakértő megállapította, hogy vegyszer nem mutatható ki, és a fák elszáradását a túlzott vizeletszennyezés okozta.

Melegebb éghajlatra küldték a polgármestert

A siófokiaknak, úgy tűnik, elegük van az éjszakai bulizókból, a polgármester is posztolt a vandalizmus különböző válfajairól.

Az agyatlan szemetelés problematikájáról már többször írtam, most pár szó a vandalizmusról. A szezonnyitóra rendbe tetetett padjaink egy részét máris megrongálták ismeretlenek, kezdhetjük elölről a felújításukat. Egyre harapódzó „divat” a tavasszal kiültetett facsemetéink derékba tördelése is, legutóbb épp Fokihegyen volt egy ilyen éjszakai művelet-sorozat. A jelentős anyagi kár mellett a látvány sem szívderítő, de maga a cselekmény is nehezen érthető ép elméje birtokában lévő embernek. A néhány hete kihelyezett vadi új, nagyobb méretű közterületi kukáink rongálása is kezdetét vette. A magunk eszközei kevesek ahhoz, hogy megakadályozzuk a vandálokat e cselekményeik végrehajtásában, legfeljebb enyhíteni tudunk a problémán. Nemes egyszerűséggel azt kérem, aki ilyen cselekmény elkövetését észleli, ne restellje azonnal értesíteni a rendőrséget. Az, hogy magunk „szólunk”, sokszor kevés. A saját bőrömön tapasztaltam meg az elmúlt időszakban, mire is jutok a szép szóval. Cinikus kiröhögés, rosszabb esetben a melegebb éghajlatra küldés volt a vége.

Az egyik lakos pedig az éjszakai duhajkodást nehezményezi.

Most már csak a nyári estéken, a nagy strandon lányokat "sportoltató " és ezzel üzletelő kispajtásokat kellene elpaterolni onnan a hölgyeményeikkel együtt, mert undorító, amit esténként ott művelnek!

Az másik lakost is zavar, hogy a turisták a folyó ügyeiket az épületek tövénél végzik, és kritikusnak írja le a Siófokon uralkodó helyzetet.

Ilyenkor, amikor kritikus a helyzet – mert ne tagadjuk, tudjuk és csak most kezdődik a szezon, és minden reggel kritikus, ha hétvégéket nézzük, szétdobált üvegek, kötekedő, hangos részegek és az "akna" munkát végző emberek miatt –, akkor hol vannak a Rend Őrei?

Ma reggel megkért a feleségem, hogy kísérjem be az vasútállomásra, mert már a múlt héten is félve ment be a bulizók miatt.

Tudom, hogy nem lehet minden prosztataproblémával küzdő alkoholos befolyásoltság alatt álló, hozzáállásomat gyökeresen megváltoztató Gyökerek mellé vizeléskor odaállítani egy Rend-Őre vécésnénit, de a járőrök látványa esetén talán nem csomagolják ki ilyen korán a gyíkot, és kordában tudják tartani a záróizmokat is.

Eltűnő nádasok

De nem csak a bulizók vizelete ritkítja a növényzetet. A Szabad Pécs cikke szerint a siófoki Újhelyi strand és az Azúr Hotel között épülő lakópark elől eltűnt a nádas. Az önkormányzat a Balaton-meder tekintetében nem illetékes, a polgármester a vízügytől azt a tájékoztatást kapta, hogy a lakópark érvényes engedéllyel rendelkezett a „mederkarbantartásra".

Fónai Imre (Szabad Pécs) felvétele
Fotó: Fónai Imre / Szabad Pécs

Egy másik nádas ügyében viszont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre feljelentést tett természetkárosítás gyanúja miatt, szerinte az egyik luxusvilla elől engedély nélkül tüntették el a növényeket.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Ha rendőrt látnak, talán nem csomagolják ki a gyíkot

Fél Siófok azt hitte, valakik szándékosan mérgezik a növényeket, hogy jobb legyen a kilátás a tóra a luxusvillákból. Sokkal prózaibb, de legalább annyira szomorú a megoldás.

591 · Jun 29, 2018 09:44am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?