Ödön
2 °C
11 °C

Megtalálták a bombát a Dunában, csütörtökön emelhetik ki

Image from iOS (7)
2018.07.03. 09:23 Módosítva: 2018-07-03 15:10:58

Egész napos merülések után a búvárok megtalálták azt a bombát, ami miatt reggel 10 órától lezárták volna a rakpartokat az Erzsébet hídnál a rendőrök. Markovics Zita, a magyar honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs vezetője azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a hajnal óta dolgozó búvároknak délután fél három körül sikerült megtalálniuk a robbanótestet. 

A bomba azonosítása csütörtök reggel kezdődik a Duna mélyén, tehát addig lezárásokra, házakból kiköltöztetésekre biztosan nem kell számítani.

Miután azonosították a bombát, tudnak csak dönteni a kiemelés módjáról és időpontjáról. Korábban a honvédség még azt kommunikálta, hogy már szerdán reggel elkezdődhet a művelet.

Markovics Zita az MTI-nek kedd délután azt nyilatkozta, ahhoz, hogy minél kevesebb fennakadást okozzon a tűzszerészi munka, szerda reggel el kell kezdeni az egyeztetéseket a rendvédelem és az önkormányzatok képviselői között arról, milyen módon emeljék ki a robbanótestet, milyen biztonsági intézkedések lépjenek életbe, valamint, hogy mekkora területen zárják le a környéket.

A szóvivő elmondta, hogy a feltehetőleg 100 kilós, szovjet gyártmányú légi bombáról korábban egy civil búvárcsoport tett bejelentést, miután egy folyóba zuhant autót mentettek. Elmondásuk szerint a bomba az Erzsébet híd budai hídfőjétől 100 méterre helyezkedik el, mélyen, az iszapba fúródva. Helyét GPS koordinátákkal jelölték meg.

A tűzszerészek kedd hajnalban kezdték el felderíteni a bomba pontos helyét. A Dunán egy aknamentesítő hajóról zajlott a művelet, a magyar honvédség tűzszerészei több mint 30 fős csoporttal dolgoztak a helyszínen. A búvárok folyamatosan merültek, hogy megtalálják a bombát, de a felderítést nehezítette, hogy a vízszint megemelkedett, a mélysége a kétszerese a szokásosnak, nagy volt a sodrás és rosszak a látási viszonyok.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?