Megtalálták a bombát a Dunában, csütörtökön emelhetik ki

Image from iOS (7)
2018.07.03. 09:23 Módosítva: 2018.07.03. 15:10

Egész napos merülések után a búvárok megtalálták azt a bombát, ami miatt reggel 10 órától lezárták volna a rakpartokat az Erzsébet hídnál a rendőrök. Markovics Zita, a magyar honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs vezetője azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a hajnal óta dolgozó búvároknak délután fél három körül sikerült megtalálniuk a robbanótestet. 

A bomba azonosítása csütörtök reggel kezdődik a Duna mélyén, tehát addig lezárásokra, házakból kiköltöztetésekre biztosan nem kell számítani.

Miután azonosították a bombát, tudnak csak dönteni a kiemelés módjáról és időpontjáról. Korábban a honvédség még azt kommunikálta, hogy már szerdán reggel elkezdődhet a művelet.

Markovics Zita az MTI-nek kedd délután azt nyilatkozta, ahhoz, hogy minél kevesebb fennakadást okozzon a tűzszerészi munka, szerda reggel el kell kezdeni az egyeztetéseket a rendvédelem és az önkormányzatok képviselői között arról, milyen módon emeljék ki a robbanótestet, milyen biztonsági intézkedések lépjenek életbe, valamint, hogy mekkora területen zárják le a környéket.

A szóvivő elmondta, hogy a feltehetőleg 100 kilós, szovjet gyártmányú légi bombáról korábban egy civil búvárcsoport tett bejelentést, miután egy folyóba zuhant autót mentettek. Elmondásuk szerint a bomba az Erzsébet híd budai hídfőjétől 100 méterre helyezkedik el, mélyen, az iszapba fúródva. Helyét GPS koordinátákkal jelölték meg.

A tűzszerészek kedd hajnalban kezdték el felderíteni a bomba pontos helyét. A Dunán egy aknamentesítő hajóról zajlott a művelet, a magyar honvédség tűzszerészei több mint 30 fős csoporttal dolgoztak a helyszínen. A búvárok folyamatosan merültek, hogy megtalálják a bombát, de a felderítést nehezítette, hogy a vízszint megemelkedett, a mélysége a kétszerese a szokásosnak, nagy volt a sodrás és rosszak a látási viszonyok.

(Borítókép: Huszti István / Index)