Drága telefonokkal verte át az egyik mobilszolgáltatót az állástalan jogász

2018.07.05. 08:00 Módosítva: 2018.07.05. 08:24

Csalás miatt emelt vádat a Siófoki Járási Ügyészség egy 42 éves jogász ellen, aki drága mobiltelefonokat szerzett meg az egyik mobilszolgáltatótól.  

A 42 éves budapesti férfi 2015-ben nehéz anyagi körülmények között élt. Nem volt se munkahelye, se rendszeres jövedelme. Ekkor találta ki azt a módszert, amellyel egy mobilszolgáltatót vert át. 

A  férfi  az ország különböző pontjain – így többek között Siófokon is - felkereste a mobilszolgáltató értékesítési partnereit. Itt hamis meghatalmazással és aláírási címpéldánnyal különböző cégek képviselőjének adta ki magát. A cégek nevében részletfizetési kedvezménnyel egyszerre több, nagy értékű mobilt vásárolt. A készülékek kezdő részleteit azonnal befizette. 

A férfinak a cégekkel semmilyen kapcsolata nem volt. A társaságok csak akkor tudták meg a nevükben kötött szerződéseket, amikor a mobilszolgáltató az újabb részletek befizetésére szólította fel őket. 

A férfi 2016 márciusában egy budapesti szerződéskötés közben bukott le, mivel az értékesítőnek gyanús lett a viselkedése és rendőrt hívott. A jogász azonban a nyomozás ideje alatt külföldre szökött, és az európai elfogatóparancs alapján csak 2018 májusában tudták elfogni Németországban, majd kiadták a magyar hatóságoknak. 

A férfi a csalássorozattal 2015 júliusa és 2016 márciusa között a mobilszolgáltató 21 értékesítési partnerét verte át úgy, hogy 347 000 forint és 1 320 000 forint értékű mobilokat szerzett meg. Ezek eladva jutott pénzhez, és közel 15 millió forint kárt okozott a sértett társaságnak.

A vádlott előzetes letartóztatásban van. Az ügyészség a börtönbüntetést és közügyektől eltiltás mellett indítványt tett arra is, hogy a bíróság kötelezze a vádlottat a kár megtérítésére.