Szervált koboztak el egy szegedi nőtől

000 Hkg1227723
2018.07.06. 10:50

Gyorsított eljárásban mondtak ki bűnösnek természetkárosítás bűntettében egy szegedi nőt, aki engedély nélkül tartott szervált egy társasház udvarán kennelben. A nőt egy évre próbára bocsátotta a bíróság, az állatot pedig elkobozták, közölte a csongrádi főügyészség az MTI-vel.

Bár néhol, főként az Egyesült Államokban háziállatként tartják, mivel intelligensebbek a házimacskáknál, és gazdájukkal szoros kapcsolatot alakítanak ki, a szervál itthon csak természetvédelmi hatóság engedélyével tartható. Emellett nemzetközi szerződések korlátozzák a kereskedelmét, így importját előzetesen kiállított CITES-engedélyhez kötik. A vádlott nem rendelkezett a szükséges engedélyekkel, ezért az állatot a nyomozóhatóság lefoglalta, és átadta a Szegedi Vadaspark gondozásába.

Az elsősorban Afrika szavannáin előforduló szervál 70-100 centiméteres testhosszúságú, tömege 9-18 kilogramm. Teste általában homokszínű fekete pöttyökkel. Tud fára mászni és úszni is, kitűnő látása mellett kivitelesen jó hallása is segíti az éjszakai vadászat során, zsákmányai elsősorban rágcsálók.

(Borítókép: Torsten Blackwood / AFP)