5,5 millió forintos órabérért migránsozott Milo Schmidt Máriáék konferenciáján

DSZZS20180525018
2018.07.09. 13:42

Húszezer dollárt azaz 5,5 millió forintot fizetett a Schmidt Mária-vezette közalapítvány az ismert szélsőjobbos Milo Yiannopoulos májusi, mintegy 60 perces előadásáért – írja az Átlátszó arra a közadat-igénylésre hivatkozva, amit az európai munkáspárti Vajnai Attila nyújtott be a közalapítványnak.

A rendezvényre ezen felül is csaknem 15 millió forintot költöttünk, illetve valószínűleg jóval többet, Schmidték válaszában ugyanis nem volt benne Yiannopoluos és stábja repülőjegyeinek ára, pedig a szerződés szerint ezt is az alapítvány állta. Vajnai ezért perelni akar.

Mint ismert, Milo Yiannopoulos a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány meghívására érkezett Budapestre, ahol előadást tartott a migrációval kapcsolatos nézeteiről és megdicsérte Orbán Viktort. Az előadásra nem engedték be a nem kormánypárti, nem propagandasajtót, így az Indexet sem.

Schmidt Mária történész a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet főigazgatója Milo Yiannopoulos előadásán a budapesti Bálnában 2018. május 25-én
Schmidt Mária történész a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet főigazgatója Milo Yiannopoulos előadásán a budapesti Bálnában 2018. május 25-én
Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Átlátszó szerint csak az, hogy Milo és egy fős stábja bejutott a városba a repülőtérről és egyéb VIP-szolgáltatások 161 ezer 200 forintba kerültek. A többi 14,5 millió forintból jutott ingatlanbérletre, rendezvényszervezésre, tolmácsolásra, filmezésre és fényképezésre is. A konferenszié Jeszenszky Jeszy Zsolt 317 ezer forintot, a biztonságért felelős Valton Security 1 millió forintot kapott.

A közalapítvány a GDPR-ra való hivatkozással az adatok kiadásáért 17 ezer 600 forintos költséget számolt fel Vajnainak, aki ezt szintén per útján szeretné visszaigényelni.

(Borítókép: Milo Yiannopoulos érkezik az előadására a budapesti Bálnában 2018. május 25-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)