Jolán
2 °C
4 °C

5,5 millió forintos órabérért migránsozott Milo Schmidt Máriáék konferenciáján

DSZZS20180525018
2018.07.09. 13:42

Húszezer dollárt azaz 5,5 millió forintot fizetett a Schmidt Mária-vezette közalapítvány az ismert szélsőjobbos Milo Yiannopoulos májusi, mintegy 60 perces előadásáért – írja az Átlátszó arra a közadat-igénylésre hivatkozva, amit az európai munkáspárti Vajnai Attila nyújtott be a közalapítványnak.

A rendezvényre ezen felül is csaknem 15 millió forintot költöttünk, illetve valószínűleg jóval többet, Schmidték válaszában ugyanis nem volt benne Yiannopoluos és stábja repülőjegyeinek ára, pedig a szerződés szerint ezt is az alapítvány állta. Vajnai ezért perelni akar.

Mint ismert, Milo Yiannopoulos a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány meghívására érkezett Budapestre, ahol előadást tartott a migrációval kapcsolatos nézeteiről és megdicsérte Orbán Viktort. Az előadásra nem engedték be a nem kormánypárti, nem propagandasajtót, így az Indexet sem.

Schmidt Mária történész a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet főigazgatója Milo Yiannopoulos előadásán a budapesti Bálnában 2018. május 25-én
Schmidt Mária történész a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet főigazgatója Milo Yiannopoulos előadásán a budapesti Bálnában 2018. május 25-én
Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Átlátszó szerint csak az, hogy Milo és egy fős stábja bejutott a városba a repülőtérről és egyéb VIP-szolgáltatások 161 ezer 200 forintba kerültek. A többi 14,5 millió forintból jutott ingatlanbérletre, rendezvényszervezésre, tolmácsolásra, filmezésre és fényképezésre is. A konferenszié Jeszenszky Jeszy Zsolt 317 ezer forintot, a biztonságért felelős Valton Security 1 millió forintot kapott.

A közalapítvány a GDPR-ra való hivatkozással az adatok kiadásáért 17 ezer 600 forintos költséget számolt fel Vajnainak, aki ezt szintén per útján szeretné visszaigényelni.

(Borítókép: Milo Yiannopoulos érkezik az előadására a budapesti Bálnában 2018. május 25-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?