Pert terveznek a veronai busztragédia áldozatainak szülei

2018.07.09. 08:36 Módosítva: 2018.07.10. 13:16

Eddig csak Olaszországban indult eljárás a tavaly januárban a Szinyei Merse Pál gimnázium tanulóinak veronai buszbalesete miatt, amiben 17-en haltak meg, a magyar hatóságok még nem indítottak hivatalból eljárást a buszt üzemeltető cég ellen. Ha ez így marad, akkor az áldozatok szülei fognak lépni a Blikk cikke szerint, ugyanis nemrégiben kézhez kapták az igazságügyi szakértői véleményeket, ami megdöbbentő szabálytalanságokat mutatott ki. 

Krizsány László, aki egyetlen lányát, a 15 éves Flórát veszítette el, azt mondta a lapnak, hogy

felszállni sem engedtük volna őket, ha tudjuk, hogy „ketyegő bombán” ülnek!

Szerinte a jelentésből az derült ki, hogy a busz sofőrje és a fuvarozó cég vezetője mindenről tudott, például arról, hogymár az autóbusz honosítási vizsgájánál is kozmetikázták, meghamisították az adatokat, hogy a jármű külföldi utakra is mehessen. Vagy arról, hogy valóban volt illegális üzemanyagtartály a buszban.

A diákokat szállító kiégett busz a veronai autópályán 2017. január 21-én
A diákokat szállító kiégett busz a veronai autópályán 2017. január 21-én
Fotó: Vigili Del Fuoco Handout

Krizsány a jelentésből egy szerelőt idéz, aki azt mondta a hatóságoknak, hogy

úgy vagy nyolc évvel ezelőtt kezdtem el ennél a cégnél póttartályokat beépíteni... A tartályt én úgy vettem át, hogy az már be volt szerelve a busz csomagterébe, a merevítő oszlopokhoz lett rögzítve spaniferrel.

Mint ismert, másfél éve a buszos cég vezetője, Czakó Tibor még tagadta, hogy bármiféle pót-üzemanyagtartály lett volna a buszon. De a szakértő szerint a szerelésnél több alkatrész is alkalmatlan volt, a töltőnyílást például a csomagtérben helyezték el.

Az áldozatok rokonai nem értik, hogy a busz üzemeltetője hogyan szállíthat továbbra is utasokat.

Ha az ügyészség vagy más hatóság a nyomozati anyag alapján nem tesz feljelentést a cég ellen, akkor mi tesszük meg a gyermekeinkért

– ígérte meg a Blikknek Krizsány László.

Frissítés: A Belügyminisztérium hétfő este közleményben reagált a Blikk cikkére, mint közölték, még tart a nyomozás a baleset ügyében. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A tárca emlékeztetett arra is, hogy a buszbaleset után a kormány biztonságosabbá tette az iskolai kirándulásokat és szigorította a jogszabályokat.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Pert terveznek a veronai busztragédia áldozatainak szülei

Az igazságügyi szakértői jelentés szerint tényleg volt illegális üzemanyagtartály a buszon.

472 · Jul 09, 2018 08:36am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments


  • Hírek
  • Hitelkártya