Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Pert terveznek a veronai busztragédia áldozatainak szülei

2018.07.09. 08:36 Módosítva: 2018-07-10 13:16:14

Eddig csak Olaszországban indult eljárás a tavaly januárban a Szinyei Merse Pál gimnázium tanulóinak veronai buszbalesete miatt, amiben 17-en haltak meg, a magyar hatóságok még nem indítottak hivatalból eljárást a buszt üzemeltető cég ellen. Ha ez így marad, akkor az áldozatok szülei fognak lépni a Blikk cikke szerint, ugyanis nemrégiben kézhez kapták az igazságügyi szakértői véleményeket, ami megdöbbentő szabálytalanságokat mutatott ki. 

Krizsány László, aki egyetlen lányát, a 15 éves Flórát veszítette el, azt mondta a lapnak, hogy

felszállni sem engedtük volna őket, ha tudjuk, hogy „ketyegő bombán” ülnek!

Szerinte a jelentésből az derült ki, hogy a busz sofőrje és a fuvarozó cég vezetője mindenről tudott, például arról, hogymár az autóbusz honosítási vizsgájánál is kozmetikázták, meghamisították az adatokat, hogy a jármű külföldi utakra is mehessen. Vagy arról, hogy valóban volt illegális üzemanyagtartály a buszban.

A diákokat szállító kiégett busz a veronai autópályán 2017. január 21-én
A diákokat szállító kiégett busz a veronai autópályán 2017. január 21-én
Fotó: Vigili Del Fuoco Handout

Krizsány a jelentésből egy szerelőt idéz, aki azt mondta a hatóságoknak, hogy

úgy vagy nyolc évvel ezelőtt kezdtem el ennél a cégnél póttartályokat beépíteni... A tartályt én úgy vettem át, hogy az már be volt szerelve a busz csomagterébe, a merevítő oszlopokhoz lett rögzítve spaniferrel.

Mint ismert, másfél éve a buszos cég vezetője, Czakó Tibor még tagadta, hogy bármiféle pót-üzemanyagtartály lett volna a buszon. De a szakértő szerint a szerelésnél több alkatrész is alkalmatlan volt, a töltőnyílást például a csomagtérben helyezték el.

Az áldozatok rokonai nem értik, hogy a busz üzemeltetője hogyan szállíthat továbbra is utasokat.

Ha az ügyészség vagy más hatóság a nyomozati anyag alapján nem tesz feljelentést a cég ellen, akkor mi tesszük meg a gyermekeinkért

– ígérte meg a Blikknek Krizsány László.

Frissítés: A Belügyminisztérium hétfő este közleményben reagált a Blikk cikkére, mint közölték, még tart a nyomozás a baleset ügyében. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A tárca emlékeztetett arra is, hogy a buszbaleset után a kormány biztonságosabbá tette az iskolai kirándulásokat és szigorította a jogszabályokat.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Pert terveznek a veronai busztragédia áldozatainak szülei

Az igazságügyi szakértői jelentés szerint tényleg volt illegális üzemanyagtartály a buszon.

472 · Jul 09, 2018 08:36am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?