Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szijjártó: Magyarország kilép az ENSZ migrációs tárgyalásából

2018.07.18. 13:32

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülést követően jelentette be, hogy javaslatára Magyarország kilép az ENSZ migrációs tárgyalásaiból, és így már a marrákesi tanácskozáson sem fog részt venni – írja a Hvg.hu

A miniszter szerint a csomag ellentétes a józan ésszel és Magyarország érdekeivel, mivel szerinte az ösztönzi a migrációt, és emberi jogként tekint rá, ami a kormány számára elfogadhatatlan. Szijjártó szerint eddig arról volt szó, hogy a dokumentum nem kötelező érvényű, de szerinte ez már nem igaz, és veszélyt hozhat a világra, ugyanis milliókat inspirálhat arra, hogy útra keljenek. 

A 168 Óra munkatársa a tervezet 7. pontjáról kérdezte a tárcavezetőt, ami szerint a megállapodás jogilag nem kötelező érvényű, és a tagállamok által egyeztetett és elfogadott, a menekültek és migránsok kezelésmódjáról szóló New York-i deklaráció kötelezettségvállalásaira épít, az államok szuverenitását fenntartva, és elismerve, hogy egyetlen állam sem képest egyedül kezelni a migrációt. 

Szijjártó válaszul az 53. pontra hivatkozott, amely a tagállamokat nemzeti akciótervek létrehozására biztatja a probléma kezelésekor. Szijjártó ugyan elismerte, hogy a biztatás nem egyenlő a kötelezővé tétellel, de bizalmatlan, és ezért döntöttek a kilépés mellett. 

A szerdai kormányülés után Orbán Viktor Izraelbe látogat többnapos tanácskozásra, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuven Rivlin elnökkel is találkozik majd. Az útra elkíséri Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.