Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyárfás megszólalt a százmilliós óvadék ügyében

6176657328 HUSZ5294
2018.07.19. 10:25

Példátlanul magas,100 millió forintos óvadékért kerülhet le a nyomkövető Gyárfás Tamásról, ha a bíróság döntése jogerős lesz. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak elmondta, hogy

az ügyben a megalapozott gyanú továbbra is fennáll. A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedés korábbi elrendelésekor már figyelembe vett körülmények az azóta eltelt időben sem változtak, így a magatartási szabályok enyhítése még óvadék alkalmazása mellett sem indokolt.

Gyárfás Tamás az Index megkeresésére elmondta, a kérelmükben a kényszerintézkedés enyhítését azzal indokolták, hogy

eleget akar tenni a Nemzetközi- és az Európai Úszó Szövetégben betöltött tisztségeivel járó kötelezettségeinek.

Elmondása szerint a két nemzetközi sportági szövetség már jelezte, hogy bármennyire is tiszteletben tartják az „ártatlanság vélelmét”, ha ő az eddigiekhez hasonlóan nem tud helytállni, ha még csak részt vesz a testület ülésein, akkor a fennálló szabályok értelmében kénytelenek lesznek kizárni. 

Gyárfás jelenleg a FINA legszűkebb testületének, a végrehajtó bizottság tagja, emellett a Műúszó sportág liaisonja, továbbá a FINA 209 tagországában terjesztésre kerülő FINA Aquatics World magazinnak a főszerkesztője. A LEN-ben úgyszintén a végrehajtó bizottság tagja, és egyben az európai szövetség gazdasági vezetője. 

Gyárfás azt is elmondta az Indexnek, hogy korábban kétszer kért engedélyt a Fővárosi Főügyészségtől, hogy eseti jelleggel, egy-két napra ott lehessen a FINA aktuális ülésén, valamint a szlovákiai Somorján zajló műúszó világ sorozat  versenyén,  de ezt  elutasították. Előbbit azzal, hogy fennáll a szökés veszélye, utóbbit pedig arra való hivatkozással, hogy ezt az útlevéltörvény kizárja.

Gyárfás ügyvédje, Bánáti János július 6-án kérelmezte,  hogy óvadék ellenében enyhítsék a vele kapcsolatban fogasasított kényszerintézkedést. A Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon -  az ügyészség szóvivője által közzétett – döntést hozott. 

Gyárfás kérdésünkre elmondta, hogy a jogerős döntést megelőzően neki nem állt szándékában a kérelemről senkit sem tájékoztatni. Az Indexnek hangsúlyozta:

soha nem fog megszökni, teljes mértékben a hatóság rendelkezésre áll.

 Annak ellenére, hogy az ügyvédje többször elmondta neki: a bizonyítás nem a gyanúsított kötelezettsége, ő már alig várja, hogy a vele szemben megfogalmazott vallomásokat kellően alátámasztva cáfolja, a riasztó ellentmondásokat feltárja. 

Nem tagadja, hogy az eddig megkapott anyagok ismeretében ezt már rég elkezdte volna, de elmondása szerint a Bánáti Jánossal való megbeszélése alapján elfogadta, hogy ehhez szükség van a hatóság által még visszatartott anyagok megismertetésére is. Meg kell várni, amíg a július elsejétől hatályba lépett törvénynek megfelelően az üggyel kapcsolatos valamennyi dokumentumot a  rendelkezésükre bocsátják. A nyomozás érdekeire való hivatkozással ugyanis ezek közül többet változatlanul visszatart a rendőrség. Bánáti ezért azt tanácsolta ügyfelének, hogy a saját maga érdekeit a fentiek szerint csak ezt követően érvényesítse. 

 A Budai Központi Kerületi Bíróság áprilisban rendelt el nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat Gyárfás ellen. Az intézkedést a Fenyő János médiavállalkozó ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében rendelték el. Gyárfás akkor azt mondta, hogy semmi köze Fenyő János meggyilkolásához.

Borítókép: Huszti István / Index.