Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Gyárfás megszólalt a százmilliós óvadék ügyében

6176657328 HUSZ5294
2018.07.19. 10:25

Példátlanul magas,100 millió forintos óvadékért kerülhet le a nyomkövető Gyárfás Tamásról, ha a bíróság döntése jogerős lesz. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak elmondta, hogy

az ügyben a megalapozott gyanú továbbra is fennáll. A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedés korábbi elrendelésekor már figyelembe vett körülmények az azóta eltelt időben sem változtak, így a magatartási szabályok enyhítése még óvadék alkalmazása mellett sem indokolt.

Gyárfás Tamás az Index megkeresésére elmondta, a kérelmükben a kényszerintézkedés enyhítését azzal indokolták, hogy

eleget akar tenni a Nemzetközi- és az Európai Úszó Szövetégben betöltött tisztségeivel járó kötelezettségeinek.

Elmondása szerint a két nemzetközi sportági szövetség már jelezte, hogy bármennyire is tiszteletben tartják az „ártatlanság vélelmét”, ha ő az eddigiekhez hasonlóan nem tud helytállni, ha még csak részt vesz a testület ülésein, akkor a fennálló szabályok értelmében kénytelenek lesznek kizárni. 

Gyárfás jelenleg a FINA legszűkebb testületének, a végrehajtó bizottság tagja, emellett a Műúszó sportág liaisonja, továbbá a FINA 209 tagországában terjesztésre kerülő FINA Aquatics World magazinnak a főszerkesztője. A LEN-ben úgyszintén a végrehajtó bizottság tagja, és egyben az európai szövetség gazdasági vezetője. 

Gyárfás azt is elmondta az Indexnek, hogy korábban kétszer kért engedélyt a Fővárosi Főügyészségtől, hogy eseti jelleggel, egy-két napra ott lehessen a FINA aktuális ülésén, valamint a szlovákiai Somorján zajló műúszó világ sorozat  versenyén,  de ezt  elutasították. Előbbit azzal, hogy fennáll a szökés veszélye, utóbbit pedig arra való hivatkozással, hogy ezt az útlevéltörvény kizárja.

Gyárfás ügyvédje, Bánáti János július 6-án kérelmezte,  hogy óvadék ellenében enyhítsék a vele kapcsolatban fogasasított kényszerintézkedést. A Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon -  az ügyészség szóvivője által közzétett – döntést hozott. 

Gyárfás kérdésünkre elmondta, hogy a jogerős döntést megelőzően neki nem állt szándékában a kérelemről senkit sem tájékoztatni. Az Indexnek hangsúlyozta:

soha nem fog megszökni, teljes mértékben a hatóság rendelkezésre áll.

 Annak ellenére, hogy az ügyvédje többször elmondta neki: a bizonyítás nem a gyanúsított kötelezettsége, ő már alig várja, hogy a vele szemben megfogalmazott vallomásokat kellően alátámasztva cáfolja, a riasztó ellentmondásokat feltárja. 

Nem tagadja, hogy az eddig megkapott anyagok ismeretében ezt már rég elkezdte volna, de elmondása szerint a Bánáti Jánossal való megbeszélése alapján elfogadta, hogy ehhez szükség van a hatóság által még visszatartott anyagok megismertetésére is. Meg kell várni, amíg a július elsejétől hatályba lépett törvénynek megfelelően az üggyel kapcsolatos valamennyi dokumentumot a  rendelkezésükre bocsátják. A nyomozás érdekeire való hivatkozással ugyanis ezek közül többet változatlanul visszatart a rendőrség. Bánáti ezért azt tanácsolta ügyfelének, hogy a saját maga érdekeit a fentiek szerint csak ezt követően érvényesítse. 

 A Budai Központi Kerületi Bíróság áprilisban rendelt el nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat Gyárfás ellen. Az intézkedést a Fenyő János médiavállalkozó ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében rendelték el. Gyárfás akkor azt mondta, hogy semmi köze Fenyő János meggyilkolásához.

Borítókép: Huszti István / Index.