Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiengedte Sztojkát: ezzel próbálja lejáratni a kormánysajtó az OBT következő elnökét

2018.07.27. 11:36

Júliustól fél évig Szabó Sándor tölti be az Országos Bírói Tanács soros elnöki tisztét. A szombathelyi Törvényszék büntetőbírája még át sem vette a stafétát, az egyik kormánypárti lap máris teljesen alaptalan lejárató cikkel próbálja ellene hangolni a közvéleményt.

Az OBT az a bírák választotta testület, amelyik felügyeli a bíróságokat igazgató Országos Bírói Hivatal elnökét, Handó Tündét. A januárban megválasztott új OBT elődjénél jóval komolyabban veszi a feladatát,  törvénysértések sorozatát állapította meg, és komoly konfliktusba került Handóval.

Pesti Srácok  ( Ennek a bírónak köszönhetjük...  című cikkében) azt rója fel Szabónak, hogy a törvényszéken az általa vezetett büntetés-végrehajtási csoport döntött a 2009-es Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja, a 13 évre ítélt Sztojka Iván idő előtti kiengedéséről. A 9,5 évet ült Sztojkának a bíróság döntése értelmében azért nem kell kitöltenie a 2022-ig szóló büntetését, mert a börtönben nem volt rá panasz, rendezett a családi háttere, biztosított a lakhatása, így jó esélye van visszailleszkedni a társadalomba.

Túl azon, hogy az erőszakos bűnözőknek is jár a törvényes és méltányos bánásmód, a lapot valaki, akinek a Pesti Srácok szerzője vakon hitt, megvezette. Szabó ugyanis nem vett, nem is vehetett részt a Sztojka kiengedéséről szóló döntésben: az Index megkeresésére elmondta, hogy július 17-e és 30-a között a szabadságát tölti, az ügyről, amiben amúgy is az érintett bíró maga döntött, egyáltalán nem is tudott.