Hiába volt jófiú a rácsok mögött, börtönben marad az olaszliszkai lincselő

2018.07.31. 18:00

A Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája nem bocsátotta feltételes szabadságra az egykori „olaszliszkai-ügy” III. rendű vádlottját 2018. július 26-án, írja a törvényszék közleménye. 

Az írás szerint a férfi 2009. november 13-án jogerősen 15 év fegyházbüntetést kapott úgy, hogy "feltételes szabadságra bocsátása a büntetése 4/5 részének kitöltésére tekintettel 2018. október 20-án lett volna esedékes."

Az elítélt a büntetés végrehajtása során kifogástalan magatartást tanúsított, azonban a Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája úgy ítélte meg,

hogy a magyar kriminalisztika egyik legbrutálisabban elkövetett és egyik legnagyobb társadalmi felháborodását kiváltó ügyében a büntetési célok továbbra is csak úgy érhetők el, ha az elítélt nem kerül szabadlábra,

hanem tovább tölti szabadságvesztés büntetését.

A bíró a társadalom további védelmét fontosabb érdeknek találta, mint az elítélt szabadlábon történő reintegrációját. Az elítélt szabadulásra történő felkészítése így továbbra is a büntetés-végrehajtási intézet falai között folytatódik. A döntés nem jogerős.