Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Magyarország a kárpátaljai magyar cigányokat is védje meg!

2018.08.08. 18:25

Több tucat szervezet nyílt levelet írt Szijjártó Péter külügyminiszternek, kérve, hogy "határozottan lépjen fel a sorozatos rasszista támadásnak kitett kárpátaljai magyar cigányok védelmében is".

Az "is" feltehetően azokra az esetekre vonatkozik, amikor  a Külügyminisztérium fél éve többször is kiállt a Kárpátalján megtámadott magyar kisebbség mellett:

  • Februárban ismeretlenek kétszer is felgyújtották a  Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári irodáját, a második támadás során az épület jelentős része kiégett. Szijjártó akkor bekérette a Ukrajna nagykövetét a minisztériumba, és a támadásokat egy "elképesztő folyamat" részének nevezve azt mondta, "az ukrán parlament által elfogadott törvények rendkívül súlyosan korlátozzák a kisebbségek jogait, és látszik abból is, hogy Kárpátalján folyamatosan megfélemlítik a magyar nemzeti közösség tagjait."
  • Márciusban Szijjártó a leghatározottabban elítélte és visszataszítónak nevezte, hogy magyaroknak félelemben kell élniük a szülőföldjükön, Kárpátalján, miután Beregszászon magyar rendszámú autókat rongáltak meg. A külügyminiszter ekkor a magyarellenes támadásokat "nyilvánvaló tendenciának" nevezte.

A nyílt levelet megfogalmazó szervezetek szerint az elmúlt időszakban több rasszista támadás érte a kárpátaljai magyar roma közösség tagjait. Meggyilkoltak egy 24 éves férfit, több másik magyar, köztük egy tíz éves kisfiú és édesanyja pedig szúrt sebekkel került kórházba. Bár az ukrán hatóságok elfogtak néhány tizenéves gyanúsítottat, a helyi cigányok elmondása szerint a fenyegetettség nem szűnt meg és továbbra is félnek egy esetleges újabb támadástól.

"Hisszük, hogy a határon túli magyarság tagjait bőrszíntől függetlenül meg kell védeni, ezért arra kérjük a külügyminiszter urat, hogy a szokásos határozottsággal lépjen fel a kárpátaljai magyar cigányok védelmében is" – áll a nyílt levélben. 

A dokumentumot szolidaritási demonstráció keretében adják át Külügyminisztérium illetékesének. A demonstráció a Bem téren lesz, csütörtökön délután 4-kor, a résztvevők listája az esemény Facebook-oldalán olvasható.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.