Piroska
3 °C
3 °C

Hepatitis A-s lett egy vendégmunkás Zalaegerszegen

2018.08.18. 10:58

Hepatitis A-s lett egy zalaegerszegi cégnél dolgozó ukrán vendégmunkás, a cégnél hatvan embert oltottak be, írta a Blikk. A lapnak nyilatkozó forrás szerint a vállalatnál nagyjából három hete tudták meg, hogy az egyik munkás kórházba került, mégpedig abból, hogy megjelentek a népegészségügyi főosztály munkatársai.

A beteg közvetlen közelében, az ugyanazon a soron dolgozók, összesen 60 ember kapott oltást. A többiek nem kaptak, nekik azt mondták, saját költségen beszerezhetik az oltóanyagot, írja a lap, hozzátéve: a hatóság a mosdók, kilincsek fertőtlenítésére szólította fel a céget, ami meg is történt.

A Blikknek nyilatkozó Ócsai Lajos infektológus azt mondta, a kór elsősorban székletszóródással terjed, ám ha valaki nem mos kezet a mosdó után, nagyon könnyen továbbadhatja. Mivel a megfertőződéshez kis mennyiségű vírus is elég, így nagyon könnyen terjed.

A fertőződés után 25-30 nappal jelentkeznek a tünetek, utána 2-3 hét, amíg klinikailag rendeződik a beteg állapota, majd további 3 hét, amíg fizikálisan felépül az illető. Gyógyszer nincs rá, a szervezetnek magának kell legyőznie a vírust. Kevés halálesettel jár.