Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Az amerikai külügyminiszter is ünnepli augusztus 20-át

2018.08.20. 12:08

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az Amerikai Egyesült Államok nevében jókívánságait fejezte ki a magyar népnek Szent István ünnepe alkalmából a budapesti amerikai nagykövetség Facebook-oldalán hétfőn.

Magyarország az Egyesült Államok közeli barátja és szövetségese. Az Egyesült Államok kormánya nagyra értékeli az együttműködést számos fontos kérdésben, így például a védelempolitika, a regionális európai biztonság és az energia-diverzifikáció terén - olvasható az üzenetben.

"Mélységesen tiszteljük Magyarország gazdag történelmét, kultúráját és hagyományait, és hálásak vagyunk mindazért, amivel a magyar bevándorlók hozzájárultak az amerikai társadalomhoz az élet sok területén, a művészetektől kezdve az üzleten át a technika világáig" - írta az amerikai külügyminiszter.

Csereprogramok és növekvő kereskedelmi kapcsolatok erősítik a két ország közti szilárd kötelékeket.

Várakozással tekintünk a Magyarországgal fenntartott partneri kapcsolatunk folytatása elé, amellyel előmozdítjuk közös érdekeinket és erősítjük az európai szabadság és jólét melletti közös elkötelezettségünket

- olvasható Mike Pompeo amerikai külügyminiszter üzenetében.

Arra nem tér ki, pontosan mit jelent a partneri kapcsolatok folytatása, de mint ismert, a magyar külügy régóta szeretne összehozni egy hivatalos washingtoni látogatást Orbán Viktornak. Az utóbbi időszak történései, nyilatkozatai arra utalnak, hogy az amerikai külügyben is lehet erre nyitottság.