Ödön
2 °C
11 °C

Ömlik a büdös, olajos valami Hatvanban

ALB9747
2018.08.28. 13:32

Ellepték a hatóságok a Hunviron hulladékfeldolgozó környékét, mivel a közelben lakó emberek kedd reggel észrevették, hogy sűrű, olajos fekete valami lepte el a telepet körbevevő töltést kívülről és a közeli kukoricást. Egy szemtanú a Facebookon azt írta, hogy 

A Hunviron telepének déli töltése alatt elkezdett áttörni az olajos lé. A támfal tövében olajmocsár alakult ki, a fák elkezdtek kipusztulni. A szomszédos kukoricaföld egy része is olaj alatt áll.

Horváth Richárd, hatvani polgármesterrel akkor beszéltünk telefonon, amikor gumicsizmában besüppedve éppen a helyszínen tartott terepszemlét. "Nagyon büdös, nekem leginkább gázolajra emlékeztet" - mondta az Indexnek.

Abból is látszik, hogy nagy lehet a baj, hogy

kedden délelőtt a helyszínre érkezett a területi katasztrófavédelem, a vízügyi hatóság, az egri környezetvédelmi hatóság

 és a hatvani önkormányzat munkatársai is, élen a polgármesterrel. "Az ó-hatvani részt egészében, az új-hatvani részt szinte teljesen érinti a hónapok óta tartó rettenetes bűz, viszont a probléma az, hogy az önkormányzatnak nincsenek jogi lehetőségei. Minden panaszunkat, bejelentésünket a környezetvédelmi hatósághoz intézzük. Saját hatáskörben, 400 ezer forintért rendeltünk bűzmérést, ami beazonosíthatja, pontosan mi ez a szag, és honnan jön, ennek az eredménye hamarosan megérkezik, a szeptember 12-i lakossági fórumunkon bemutatjuk a lakóknak" - mondja Horváth Richárd az Indexnek.

A polgármester államtitkárokkal is beszélt, hogy sürgesse a bűz megszüntetését, sőt, ügyészségi meghallgatáson is részt vett, ahol azt mondták neki, hogy ha bebizonyosodik, hogy több ezer embert szenved a büdöstől, akkor az ügyészség is eljárhat. Ezért a hatvani önkormányzat aláírásgyűjtést tervez.

Ahogy korábban több cikkben is írtuk, elviselhetetlen bűz terjeng a Hatvanhoz közeli Lőrinci, Heréd és Hatvan-Nagygombos települések területén. „Szúrós, kórházi szag, de olyan, hogy nem lehet megmaradni.” „Égett gumiszag, kátrányos rettenet.”  „Fekália és kátrány keveréke.”  Ezekkel a jelzőkkel írták le a lakók a szagot. A tucatnyi lakó, akikkel június elején beszéltünk, mind úgy érezte, hogy a közeli hulladékkezelő Hunviron cég telephelyéről érkezik a bűz, a vállalkozás vezetője viszont alaptalan vádaknak nevezte ezt.

Június végén a parlamentben azonban maga az agrárminiszter mondta ki, hogy

"a területi környezetvédelmi hatóság kivizsgálta a panaszokat, és megállapította, hogy a jelzett panaszokat nagy valószínűséggel a Hunviron Energia- és Környezetgazdálkodási Kft. lőrinci hulladékkezelő és -hasznosító telepének bűzszennyezése okozza."

Ez az a telep, amit a lakók is a bűz epicentrumaként jelöltek meg, és amelyik közleményben tagadta a vádakat.

Borítókép: Hatvani Hírlap/Albert Péter

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?