Ödön
2 °C
11 °C

A HÖOK az oktatási ombudsmanhoz fordult a gazdasági egyetem tandíja miatt

2018.08.31. 15:19 Módosítva: 2018-08-31 15:27:19

Az oktatási jogok biztosához fordult a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, miután a Budapesti Gazdasági Egyetem a korábbi gyakorlattal ellentétben a végzős hallgatóktól a teljes önköltség befizetését kéri az eddigi 50 százalék helyett. 

A HÖOK álláspontja szerint a hallgatókat hátrányosan érintő rendelkezések bevezetése a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben foglaltak alapján csak felmenő rendszerben lehetséges. A jelenleg már tanulmányokat folytató hallgatókra az új – kedvezőtlenebb – szabályok nem alkalmazhatók.

Mint az Index megírta: az egyetem végzős hallgatói meglepve szereztek tudomást arról, hogy az utolsó gyakorlati félévükben 115 ezer forint helyett 230 ezer forintot kell befizetniük. A hallgatóknak évekkel ezelőtt a beiratkozáskor azt mondták: az utolsó, gyakorlati félévben csak a tandíj 50 százalékát kell megfizetniük. Ez szerepelt az egyetem akkori szervezeti és működési szabályzatában is eképpen:  "A gyakorlati félév önköltsége valamennyi alapképzési szakon a kontakt féléves önköltség 50%-a." 

A szervezeti és működési szabályzatban szereplő Hallgatói Követelményrendszert (HKR) azonban idén júniusban az egyetem szenátusa megváltoztatta. Az új szabályzat eltörölte a kedvezményt, de ez nemcsak az újonnan belépő hallgatókra, hanem a már oda járókra is vonatkozik. Az egyetem azt közölte, az önköltség az egyetem működési kiadásait fedezi, és ezek nem csökkennek amiatt, hogy a diákok egy része féléves gyakorlatát tölti külső cégnél vagy az egyetem valamelyik gyakorlóhelyén.

Az egyetem arra is hivatkozott, hogy a diákok eredeti hallgatói szerződésében is az szerepel, hogy minden félévben a teljes önköltséget meg kell fizetniük, csak a korábbi HKR adott egy kedvezményt nekik. A hallgatói szerződésüket tehát nem változtatták meg, csak most szenátusi döntéssel, a hallgatói önkormányzattal egyeztetve szüntették meg ezt a kedvezményt.

Információink szerint az egyetem Pénzügyi és Számviteli Karán a hallgatók szeptember 6-án békés tüntetést tartanak a BGE eljárása elleni tiltakozásul. 

  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?