Francia zsarolásról és osztrák profitról beszélt Ausztriában Szijjártó

2018.09.01. 12:08
Szijjártó Péter adott interjút a Die Pressének. A vezető osztrák lapnak a magyar külügyminiszter Sorosról (nem vitatkozna vele), francia zsarolásról, osztrák-német profitról beszélt, meg arról, hogy a Fidesz a Néppártban akar maradni.

Szijjártó Péter interjúja online csak előfizetéssel érhető el (akit nagyon érdekel, ingyen is elolvashatja, ha regisztrál a tíznapos próbaverzióra), de néhány pontban összefoglaljuk a lényeget. Bár alapvetően ugyanazok a kommunikációs panelek, amiket kívülről tudhatunk, a kontextus miatt ennek most van némi érdekessége Ausztriában. A jövő évi EP-választás előtt most nagyon élénk a külpolitikai mozgolódás, kérdés, hogy megmarad-e az eddigi szövetségi és pártstruktúra Európában, létrejön-e esetleg egy osztrák-magyar-olasz tengely antimigrációs alapokon, ami még erősebb nyomást gyakorolhatna Merkelre és a Néppártra. Arról, hogy mindebben Sebastian Kurz kancellár Ausztriája hogy helyezkedik,ebben az alpesi tudósításban is írtunk.

És akkor néhány Szijjártó-mondat:

  • Amikor a francia külügyminiszter (Jean-Yves Le Drian) a kohéziós források befagyasztásával fenyegeti Magyarországot, az Európa-ellenes zsarolás.
  • Elegünk van abból, hogy úgy állítják be, mintha a közép-európaiak humanitárius segélyként vagy a nyugat-európai nagylelkűség jeleként kapnák az EU-pénzeket. Magyarország a csatlakozáskor megnyitotta piacait. Osztrák és német cégek hatalmas profitot termelnek.
  • Csaták várhatók a költségvetési tárgyalásokon, de Magyarországnak vannak szövetségesei (azzal kapcsolatban, hogy Magyarország blokkolni fogja-e az új EU-s büdzsé elfogadását, ha úgy érzi, nyomást gyakorolnak rá).
  • Aki nem osztja az Európai Bizottság politikailag korrekt álszent felfogását, azt támadások érik. (A lap az interjúban kiállt amellett, hogy egy demokráciának tolerálnia kellene az ellenzéket, és nem kellene fenyegetni civil szervezeteket. A reakció: ezek a viták mind egyetlen témával, a migrációval kapcsolatosak. )
  • Minek? Az álláspontok ismertek” – mondta Szijjártó a felvetésre, hogy vállalna-e nyilvános vitát Sorossal. A polgári-liberális Die Presse az interjúban abszurdnak nevezte a Soros elleni kormányzati vádakat, és hogy lenne bármiféle Soros-terv.
  • Az új olasz és osztrák kormány jóval közelebb áll Magyarországhoz az elődeinél (a migrációügyi magyar-osztrák-olasz tengellyel kapcsolatos felvetéssel kapcsolatban).
  • Az EPP tagjai vagyunk, és szeretnénk is maradni – mondta Szijjártó arra, hogy van-e a Fidesznek B-terve, ha kizárják őket az EPP-ből, csatlakoznának-e mondjuk az Osztrák Szabadságpárt és az olasz Liga frakciójához. A magyar külügyminiszter szerint a Néppárt sokat erősödhet, ha a migráció kérdésében az európai nép akaratát képviseli.