Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Extrém mennyiségű eső esett a Dunántúlon

2018.09.03. 10:48

Egy-másfél havi szeptemberi mennyiségnek megfelelő eső esett le mindössze két, két és fél nap alatt a Dunántúlon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-posztja szerint a Balatontól északra nagy területen hullott 60-80 mm csapadék, a rekordot Hegyeshalom tartja 120,7 milliméterrel. Viszont az ország keleti megyéiben sok helyen egyetlen csepp eső sem hullott. Ez a helyzet – a légörvény lassú keleties mozgásával – a következő három napban ugyan változhat, de a Nyírség, beregi térség a mostani számítások szerint ekkor sem kap számottevő csapadékot. Ugyanakkor

az Alpokalján és a Kisalföldön újabb 40-80 mm eső zúdulhat le, így az egyhetes összeg arrafelé akár a 150 mm-t is elérheti.

A csapadékot hozó légörvény még két napig marad a térségben, hétfőre a heves zivatarok miatt Budapestre és 12 megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A felhőszakadás veszélye miatt két megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Hétfőn a legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 21 és 25, másutt 26 és 32 Celsius-fok között alakul.

Kedden az OMSZ előrejelzése szerint többnyire felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar, legfeljebb 21-27 fok várható. Eső miatt főként a Dunántúlon, felhőszakadás miatt a délkeleti országrészre adtak ki figyelmeztetést. Szerdán napos és erősebben felhős időszakok váltják majd egymást, több helyen lehet zápor, zivatar, napközben 23-28 fok valószínű.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?