Extrém mennyiségű eső esett a Dunántúlon

2018.09.03. 10:48

Egy-másfél havi szeptemberi mennyiségnek megfelelő eső esett le mindössze két, két és fél nap alatt a Dunántúlon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-posztja szerint a Balatontól északra nagy területen hullott 60-80 mm csapadék, a rekordot Hegyeshalom tartja 120,7 milliméterrel. Viszont az ország keleti megyéiben sok helyen egyetlen csepp eső sem hullott. Ez a helyzet – a légörvény lassú keleties mozgásával – a következő három napban ugyan változhat, de a Nyírség, beregi térség a mostani számítások szerint ekkor sem kap számottevő csapadékot. Ugyanakkor

az Alpokalján és a Kisalföldön újabb 40-80 mm eső zúdulhat le, így az egyhetes összeg arrafelé akár a 150 mm-t is elérheti.

A csapadékot hozó légörvény még két napig marad a térségben, hétfőre a heves zivatarok miatt Budapestre és 12 megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A felhőszakadás veszélye miatt két megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Hétfőn a legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 21 és 25, másutt 26 és 32 Celsius-fok között alakul.

Kedden az OMSZ előrejelzése szerint többnyire felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar, legfeljebb 21-27 fok várható. Eső miatt főként a Dunántúlon, felhőszakadás miatt a délkeleti országrészre adtak ki figyelmeztetést. Szerdán napos és erősebben felhős időszakok váltják majd egymást, több helyen lehet zápor, zivatar, napközben 23-28 fok valószínű.