Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Több tucat disznó rothadó teteme bűzlött Tiszaföldváron

2018.09.09. 08:38

Még nagyobb frissítés: Sikerült elérnünk a képek készítőjét, horrorrészletek derültek ki a sertéstelepről.

Frissítés: A polgármester nem tud erről, szerinte az sem egyértelmű, hogy a fotók hol és mikor készültek. Részletek lejjebb.

"Olvasóink arról számoltak be, hogy orrfacsaró bűz terjeng Tiszaföldváron. Hogy miért? A fotók alapján sajnos azért, mert a közelben több tucat, talán több száz sertés oszló teteme fekszik a napon" - írja a Szoljon.hu.

És hát a látvány tényleg nem túl rózsás: egy Facebook-csoportba töltöttek fel fotókat, amelyek a leírás alapján Tiszaföldváron készültek. A képeken pedig pontosan az látszik, amit fentebb a cikk is írt:

malac
Fotó: Olvasói fotó

A kommentek között azt írják, az esetet bejelentették a Kormányhivatalnál, ahol már meg is kezdték a kivizsgálást. A Szolnok megyei lap megkereste a megyei rendőrséget is, de egyelőre nem kaptak választ.

A polgármester nem tud semmiről

Telefonon értük utol a település polgármesterét. Hegedüs István azt mondta, ő nem is tud róla, neki hivatalosan nem jelezte senki, hogy ilyen lenne ott. A településnek ezen a végén - a kommentekben azt írták, a Mezőhék felőli oldalán készült a kép - tényleg van sertéstelep, de ott minden szabályt betartva dolgoznak, mondta a polgármester. Nem is tudja elképzelni, hogy miért kockáztatnának nagy büntetést vagy bezárást ilyesmivel. 

Egyébként a város ezen oldalán már máskor is probléma volt abból, hogy kellemetlen szag terjeng, és legutóbb például kiderült, hogy nem a sertéstelepről jön, hanem a téglagyár két bányatavának egyike volt a ludas.

Egy volt dolgozó készítette a képeket

Mint kiderült, a város szélén működő sertéstelepen készültek a képek augusztus 20-án. Sikerült elérnünk a telep egyik volt dolgozóját, aki horrorrészleteket mesélt.

Azt mondta, a képek akkor készültek, amikor a sertéstelep zárt részéből géppel kellett kihordania 150-200 elhullott sertés tetemét. Voltak tetemek, amik már hetek óta ott voltak, azokból evett a többi disznó. Miközben hordta ki őket egy hátsó árokba, volt, amelyik fel is robbant. Majd erre vékony földréteget hordtak rá.

A férfi elmondta, a telepen hátul mostanra legalább 3000 disznó tetemét ásták el, amelyet vékony földréteg borít. Ha kiásnák ezeket a gödröket, minden kiderülne. A dögök miatt állítása szerint már a trágyát sem viszik el a telepről azok, akik eddig vitték, mert állati tetemekkel kevert.

A telepen azt mondta, áldatlan állapotok vannak, a trágyalé megfelelő elvezetése sincs megoldva, volt, hogy beszivattyúzták a csapadékelvezetőbe, amiből a közelben a földeket locsolják, ezért is bűzlött sokszor a környék. 

A férfi azt mondta, beszélt a tisztifőorvossal is, aki arra kérte, vegye le a képeket, de szerinte teljesen mindegy már, hiszen azok a Facebookon elterjedtek. Azt ígérték neki, hogy rendesen ki fogják vizsgálni a dolgot, de ő ebben nem igazán bízik.

Soron kívüli kivizsgálást kértek a kormányhivataltól

Soós Antal, tiszaföldvári képviselő, aki egyben a megyei közgyűlés tagja is elmondta, hogy a dolgot jelentették a megyei közgyűlés elnökének, majd soron kívüli kivizsgálást kértek a kormányhivataltól. Ez várhatóan hétfőn meg is kezdődik. 

Soós szerint a polgármesternek is tudnia kell ezekről, hiszen a lakosok többször is jelezték a problémát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?