Több tucat disznó rothadó teteme bűzlött Tiszaföldváron

2018.09.09. 08:38

Még nagyobb frissítés: Sikerült elérnünk a képek készítőjét, horrorrészletek derültek ki a sertéstelepről.

Frissítés: A polgármester nem tud erről, szerinte az sem egyértelmű, hogy a fotók hol és mikor készültek. Részletek lejjebb.

"Olvasóink arról számoltak be, hogy orrfacsaró bűz terjeng Tiszaföldváron. Hogy miért? A fotók alapján sajnos azért, mert a közelben több tucat, talán több száz sertés oszló teteme fekszik a napon" - írja a Szoljon.hu.

És hát a látvány tényleg nem túl rózsás: egy Facebook-csoportba töltöttek fel fotókat, amelyek a leírás alapján Tiszaföldváron készültek. A képeken pedig pontosan az látszik, amit fentebb a cikk is írt:

malac
Fotó: Olvasói fotó

A kommentek között azt írják, az esetet bejelentették a Kormányhivatalnál, ahol már meg is kezdték a kivizsgálást. A Szolnok megyei lap megkereste a megyei rendőrséget is, de egyelőre nem kaptak választ.

A polgármester nem tud semmiről

Telefonon értük utol a település polgármesterét. Hegedüs István azt mondta, ő nem is tud róla, neki hivatalosan nem jelezte senki, hogy ilyen lenne ott. A településnek ezen a végén - a kommentekben azt írták, a Mezőhék felőli oldalán készült a kép - tényleg van sertéstelep, de ott minden szabályt betartva dolgoznak, mondta a polgármester. Nem is tudja elképzelni, hogy miért kockáztatnának nagy büntetést vagy bezárást ilyesmivel. 

Egyébként a város ezen oldalán már máskor is probléma volt abból, hogy kellemetlen szag terjeng, és legutóbb például kiderült, hogy nem a sertéstelepről jön, hanem a téglagyár két bányatavának egyike volt a ludas.

Egy volt dolgozó készítette a képeket

Mint kiderült, a város szélén működő sertéstelepen készültek a képek augusztus 20-án. Sikerült elérnünk a telep egyik volt dolgozóját, aki horrorrészleteket mesélt.

Azt mondta, a képek akkor készültek, amikor a sertéstelep zárt részéből géppel kellett kihordania 150-200 elhullott sertés tetemét. Voltak tetemek, amik már hetek óta ott voltak, azokból evett a többi disznó. Miközben hordta ki őket egy hátsó árokba, volt, amelyik fel is robbant. Majd erre vékony földréteget hordtak rá.

A férfi elmondta, a telepen hátul mostanra legalább 3000 disznó tetemét ásták el, amelyet vékony földréteg borít. Ha kiásnák ezeket a gödröket, minden kiderülne. A dögök miatt állítása szerint már a trágyát sem viszik el a telepről azok, akik eddig vitték, mert állati tetemekkel kevert.

A telepen azt mondta, áldatlan állapotok vannak, a trágyalé megfelelő elvezetése sincs megoldva, volt, hogy beszivattyúzták a csapadékelvezetőbe, amiből a közelben a földeket locsolják, ezért is bűzlött sokszor a környék. 

A férfi azt mondta, beszélt a tisztifőorvossal is, aki arra kérte, vegye le a képeket, de szerinte teljesen mindegy már, hiszen azok a Facebookon elterjedtek. Azt ígérték neki, hogy rendesen ki fogják vizsgálni a dolgot, de ő ebben nem igazán bízik.

Soron kívüli kivizsgálást kértek a kormányhivataltól

Soós Antal, tiszaföldvári képviselő, aki egyben a megyei közgyűlés tagja is elmondta, hogy a dolgot jelentették a megyei közgyűlés elnökének, majd soron kívüli kivizsgálást kértek a kormányhivataltól. Ez várhatóan hétfőn meg is kezdődik. 

Soós szerint a polgármesternek is tudnia kell ezekről, hiszen a lakosok többször is jelezték a problémát.