Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Orbán beszédével kezdődik az őszi ülésszak

2018.09.14. 12:11

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka, írja az MTI. Az első ülésnapon egy érdemi döntés várható, megválaszthatják a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnökét és tagjait, ők eredményes döntés esetén esküt is tesznek.

Hétfőn több megemlékezést terveznek, köztük a közelmúltban elhunyt Bethlen István volt MDF-s országgyűlési képviselőről. Majd várhatóan igazolják Serkisian Szeván Simon örmény nemzetiségi szószóló mandátumát is - elődje, Simani Silva még nyár elején mondott le mandátumáról. A képviselők dönthetnek a szocialista Bangóné Borbély Ildikó és a Párbeszédet képviselő Szabó Tímea mentelmi jogáról is. A hétfői ülésnap interpellációkkal és az azonnali kérdések és válaszok órájával zárul.

Kedden a napirend előtti felszólalások után a szerzői jogi törvény módosítása mellett nemzetközi egyezményeket tárgyalnak a képviselők. Megvitatják a kereskedelmi törvény módosítását, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság által kifogásolt, a napi fogyasztási cikkek árusítását a mérleg szerinti eredményhez kötő rendelkezéseket hatályon kívül helyezzék.

Kormánypárti képviselők kezdeményezésére kerül a Ház elé a földművesek emléknapjáról szóló országgyűlési határozati javaslat. Az emléknap szeptember 17-én, a kisparaszti családból származó Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapján lenne.