Orbán sargentinizett, Gyurcsány diktátorozott, Kocsis gyurcsányozott

Image from iOS (1)
2018.09.17. 16:22

Orbán Viktor felszólalásával kezdődött a parlament őszi ülésszaka. Erre a parlamenti frakcióvezetők pár percben reagálhattak.

Itt percről percre is elolvashatja a történéseket. Pár pontban összefoglaljuk a parlamenti vita fontosabb állításait, érveit.

Orbán felszólalásának lényege a következőkben foglalható össze:

  • Orbán szerint a kormány által követett "nemzeti gazdaságpolitika", az "új magyar modell" jól működik. "Szép és biztató időszakok következnek a magyar gazdaságban." Orbán azt ígérte, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb országa között lesz.
  • Orbán szerint a következő időszakot két téma fogja meghatározni: a magyar családpolitika és az európai politika.
  • Orbán először rátért a népesedés problémájára, szerinte több gyermeket kell vállalni a magyar családoknak. Hamarosan újabb nemzeti konzultációt indít a kormány.
  • Az európai politikáról azt mondta, jövőre EP-választásokat tartanak, amelynek szerinte a migráció lesz a fő témája. Ez pedig felülírja a hagyományos pártszerkezetet: "az európai elit távozik, épp ideje."
  • Orbán szerint meghatározhatóak azok az országok, amelyek Magyarország mellett szintén elutasítják a bevándorlást. "Magyarország szolidáris minden bevándorlóellenes kormánnyal, bármilyen pártszínekhez tartozzon is."
  • Orbán a Sargentini-jelentésről azt mondta: "abszurd hazugsággyűjtemény". A kormány úgy döntött, hogy jogi lépéseket kezdeményez a Sargentini-jelentés elfogadásával szemben.
  • Orbán ezután rátér arra, hogy a közös EU-s határőrizet mostani terveit miért utasítja el. "Azért akarják elvenni a határőrizet jogát, hogy lehetővé tegyék a bevándorlást."

Ezután a parlamenti pártok frakcióvezetői következtek:

  • Gyurcsány Ferenc (DK): Szerinte amikor Orbán érvelése „bárgyú", amikor gyermekded vitának minősíti, kiről is szól a Sargentini-jelentés, a kritika nem az országnak szól, hanem a kormánynak. Gyurcsány szerint hiába akarja Orbán beállítani, hogy a migrációról szól a Sargentini-jelentés, de a többi 11 témában, például a demokráciából, emberi jogok tiszteletben tartásából is "megbukott a kormány". Szerinte Magyarországon az ellenzéket itt ellehetetlenítik: "diktatúrát csinálnak. Ön pedig egy diktátor. Politikai értelemben egy gazember!"
  • Gyöngyösi Márton (Jobbik): Szerinte Judith Sargentini jelentéséből ideológiai elfogultsága átsüt, „számos hazugság szerepel benne", „igazságtalan ez a jelentés". De azzal, hogy a migráció is szerepel a jelentésben, „mentőövet dobott" Orbánnak, így eltereli a figyelmet a valós problémákról. Ugyanis itthon zajlik a jogállam felszámolása, a független intézmények és a média megszállása, ezek feltöltése fideszes pártkatonákkal. Ráadásul „ipari méretű korrupció" van az országban.
  • Szabó Tímea (Párbeszéd): Értetlenkedett, miért hazaárulózza Orbán azokat, akik tiltakoznak az ellen, hogy a magyarok „Putyin alattvalói legyenek", Magyarországból pedig orosz gyarmat legyen. Az igazi áruló az szerinte, aki leszállította a tankötelezettség korhatárát 16 évre, és akik kilopják az egészségügyből a pénzt. Szabó szerint tízezreket fenyeget a kilakoltatás veszélye, de a kormány nem a devizahiteleseket, hanem a bankokat képviseli. "Miniszterelnök úr, ön támadja a magyar embereket, ön az áruló!"
  • Tóth Bertalan (MSZP): Orbánnak szerinte "papírja, bűnlajstroma van arról 12 pontban, hogy ön egy visszaeső jogsértő". Tóth szerint Orbán nem Európa erős embere, hanem Európa páriája, aki a magyar népakarat ellen kormányoz. Tóth több kritikát megfogalmazott: 4325 pedagógus hiányzik a közoktatásból, 1800 orvos hiányzik a rendszerből, fiatalok akarják elhagyni az országot. "Ez az igazi vészhelyzet."
  • Keresztes László Lóránt (LMP): Nem értett egyet azzal, hogy a migrációpárti és migrációellenes küzdelem fogja meghatározni az EP-választást. "A valós kérdés, tud-e, akar-e cselekedni Európa migrációs ügyben." Keresztes szerint Orbán nem abban érdekelt, hogy a migrációs krízis megoldódjon, Orbán szerinte "egy álvitával akarja elfedni a valóságot".

A Fidesz és a KDNP frakcióvezetői az ellenzéket szidták:

  • Harrach Péter (KDNP): Szerinte a Sargentini-jelentést "eljárásjogi ügyeskedéssel vitték át". A KDNP frakcióvezetője szerint a fő kérdés, hogy kik állnak a „fércmunka mögött". Majd meg is válaszolja: „a nyílt társadalom elmélet támogatói", és ebben magyarok is vannak. Még hozzá "politikainak álcázott civil szervezetek". Harrach egyértelműnek látja, hogy Magyarország ellen irányult a jelentés, tehát "a támogatói – nyugodtan mondjuk ki – hazaárulók".
  • Kocsis Máté (Fidesz): Szerinte Gyurcsánynak van „személyiség- és szerepzavara", mert megváltónak képzelte magát. Végig Gyurcsányhoz beszélve azt mondta: "a bevándorlással van baja. Ön gyűlöli a magyarokat!" Szerinte Gyurcsány azért gyűlöli a magyarokat, mert eladósította a magyarokat, munkanélkülivé tett százezreket, és a választási eredményt nem tudja tudomásul venni. Kocsis szerint Gyurcsánynak nincs morális alapja szólásra emelkedni. Kocsis azt tanácsolja, Gyurcsány keresse magában a hibát, mit követett el az emberek ellen, miért ül a politika szégyenpadján, és "az önben lévő gyűlöletet politikai detoxikálóban legyen szíves kezelni".

És a szó megint Orbáné lett:

  • Orbán Viktor a viszonválaszában az ellenzéknek azt a tanácsot adta, hogy ne ragadjanak a régi mókuskerékben, és "kövessék az embereket".
  • Illetve soha ne szavazzanak Magyarország ellen. Orbán elismétli azt, amit az Európai Parlamentben, miszerint az ellenzékiek: "jobban gyűlölnek bennünket, mint amennyire szeretik a hazájukat."
  • Orbán kéri az ellenzéket, hogy nemzeti ügyekben "álljanak a nemzet mellé".