Már nem sokáig örülhetünk az őszi nyárnak

mg 123
2018.09.19. 06:15

Szerdán még marad a szeptemberi nyár, fátyol- és gomolyfelhők lesznek csak az égen, csapadékot azok viszont nem hoznak, 26-30 fok közötti hőmérséklet várható – derült ki a Met.hu előrejelzéséből. Legfeljebb egy-egy zápor, esetleg zivatar sodródhat be a nyugati határvidékre, de ennek is kicsi a valószínűsége.

A nyárias nappalt nem sokkal őszibb este követi, akkor 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet. Ez az idő péntekig kitart, utána már eső és intenzív lehűlés várható, vasárnapra már csak 22 fok lesz és utána – tárárám! – tovább hűl az idő. 

Fogy a napfény!

Nem csak a melegtől kell elbúcsúznunk, de a napfénytől is – hiába tart ki október végéig a nyári időszámítás, és hiába nyújtanánk ezt ki egész évre. Szeptember 19-én még 12 óra és 28 perc telik el napkelte és napnyugta között, szombaton már csak 12 óra és 16 percünk lesz a kettő esemény között. És ez így megy december végéig. Szerencsére azonban idén még biztosan lesz téli időszámítás, különben hónapokon át 8 és fél kilenc között kelne fel a nap, amit majd akkor fog mindenki észrevenni, amikor a társadalmi igényre hivatkozva tényleg lemondunk a téli – egyébként sztenderdet jelentő – időszámításról, amely a jelenlegi helyzetben, a tévhittel ellentétben Magyarország számára pont az optimális időzónát biztosítja.