Ferenc
10 °C
29 °C

A gyerekek negyede funkcionális analfabéta

2018.09.23. 22:34

2018 második negyedévében közel 84 ezer betöltetlen álláshely volt Magyarországon, és a dolgozók száma évi 40-50 ezerrel tovább csökkenhet a munkaadók szerint, vagyis várhatóan ennyivel kevesebb lesz a pályakezdő, mint a nyugdíjba vonuló munkavállaló – derül ki az RTL Klub munkaerőhiányról szóló riportjából.

Külföldről nem lehet ma megoldani az utánpótlást, ezért a mi felelősségünk az, hogy a Magyarországon élő gyerekeket ne engedjük lemorzsolódni. [...] Sajnos ma 25 százalék funkcionális analfabéta kerül be a rendszerbe

– mondta a csatornának Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke. Ez utóbbival alighanem a két évvel ezelőtti PISA-eredményekre utalt.

Az MGYOSZ ezért változásokat kezdeményez a kormánynál: nem engednék középiskolába, akinek az általánosban nem sikerül elsajátítania az alapvető szövegértési és számolási készségeket; egységes, kötelező vizsgához kötnék az általános iskola befejezését; a tankötelezettséget pedig 16-ról 18 évre emelnék vissza.

Hat éve a kormány éppen munkaerő-piaci igényekre hivatkozva szállította le a tankötelezettségi korhatárt 16 évre. Az RTL Klub most megkérdezte a kormányt, támogatják-e a 18 éves korhatár visszaállítását. Erre ugyan nem kaptak választ, de a kormány azt írta, míg 2010-ben a rekord magas munkanélküliséggel kellett megküzdeniük, addig ma "egy kellemesebb problémáról, a munkaerőhiányról kell beszélnünk".

Az iskolai lemorzsolódás problémájáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

/via Hvg.hu/