Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A gyerekek negyede funkcionális analfabéta

2018.09.23. 22:34

2018 második negyedévében közel 84 ezer betöltetlen álláshely volt Magyarországon, és a dolgozók száma évi 40-50 ezerrel tovább csökkenhet a munkaadók szerint, vagyis várhatóan ennyivel kevesebb lesz a pályakezdő, mint a nyugdíjba vonuló munkavállaló – derül ki az RTL Klub munkaerőhiányról szóló riportjából.

Külföldről nem lehet ma megoldani az utánpótlást, ezért a mi felelősségünk az, hogy a Magyarországon élő gyerekeket ne engedjük lemorzsolódni. [...] Sajnos ma 25 százalék funkcionális analfabéta kerül be a rendszerbe

– mondta a csatornának Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke. Ez utóbbival alighanem a két évvel ezelőtti PISA-eredményekre utalt.

Az MGYOSZ ezért változásokat kezdeményez a kormánynál: nem engednék középiskolába, akinek az általánosban nem sikerül elsajátítania az alapvető szövegértési és számolási készségeket; egységes, kötelező vizsgához kötnék az általános iskola befejezését; a tankötelezettséget pedig 16-ról 18 évre emelnék vissza.

Hat éve a kormány éppen munkaerő-piaci igényekre hivatkozva szállította le a tankötelezettségi korhatárt 16 évre. Az RTL Klub most megkérdezte a kormányt, támogatják-e a 18 éves korhatár visszaállítását. Erre ugyan nem kaptak választ, de a kormány azt írta, míg 2010-ben a rekord magas munkanélküliséggel kellett megküzdeniük, addig ma "egy kellemesebb problémáról, a munkaerőhiányról kell beszélnünk".

Az iskolai lemorzsolódás problémájáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

/via Hvg.hu/