Judit
2 °C
7 °C

Éjszaka újabb hidegfront jön, hétfőre még 5 fokot esik a hőmérséklet

2018.09.23. 11:14

Péntek éjszaka betört az országba Nyugat felől egy keményebb hidegfront, 10 fokot esett a hőmérséklet átlagban, de ha azt gondoltuk, hogy ennyi volt, tévedtünk: vasárnap éjszaka, hétfő hajnalban újabb hidegfront éri el az országot, újabb 5 fokot is eshet a hőmérséklet egyes helyeken.

A vasárnapról még ezt írja az Országos Meteorológiai Szolgálat: "a szombati erőteljes hidegfrontot követően vasárnapra átmenetileg megnyugszik a légkör fölöttünk: nyugat felől egy gyorsmozgású ciklon melegszektora egyre jobban a Kárpát-medence fölé húzódik, ezért alapvetően csendes időre számíthatunk". De hétfőre már hozzáteszi:

hétfőre virradó éjszaka aztán erős hidegfront éri el az országot.

Vasárnap az ország délnyugati felén fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, általában több órára kisüt a nap, másutt egész nap nagyrészt felhős idő várható rövid napos időszakokkal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul, délen lesz a melegebb, az Északi-középhegység térségében a leghűvösebb. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőre egyre többfelé, a déli órákig a déli és keleti megyékben is megszűnik a csapadék. A délelőtti óráktól északnyugat felől csökken a felhőzet, a kora délutáni órákra a délkeleti megyékben is kisüt a nap, és legfeljebb kevés gomolyfelhő lehet az égen. Az északnyugati szelet sokfelé kísérik viharos széllökések, majd délutántól jelentősen mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 19 fok között várható, írja az OMSZ.

Az OMSZ a szél miatt is figyelmeztetést adott ki, azt írják, a markáns hidegfront viharos széllel és zivatarokkal érkezik:

Vasárnap késő délután, este a Kisalföldön, Alpokalján és a Bakonyban a megerősödő délnyugati szelet kísérő legerősebb lökések néhol már 60-70 km/h körül alakulhatnak. Kb. éjfélkor északnyugat felől hidegfront éri el az országot, amely kora reggelre már nagyrészt át is halad felettünk. Nyomában - előbb a Kisalföldön, majd egyre inkább délkelet felé terjedve - északnyugatira fordul és viharossá fokozódik a szél, jelentősen csak hétfő estére veszít erejéből, írják.

Erősen viharos (90 km/h-t meghaladó) széllökésekre főleg a front érkezésekor az északnyugati határ közelében, a Bakonyban és a Dunazug-hegyvidéken kell nagy eséllyel számítani (lásd térképes figyelmeztetés), de intenzívebb csapadékhoz kötődve egy-egy helyen máshol is kifuthatnak hasonló erősségű lökések. 70 km/h-t meghaladó széllökések viszont az ország nagy részén előfordulhatnak, legtovább a Győr-Szeged vonal széles sávjában.

A fronthoz kötődve éjszaka zivatarok is kialakulhatnak, majd mögötte délelőtt már legfeljebb csak északkeleten fordulhat elő villámtevékenység, írja az OMSZ.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?