Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Éjszaka újabb hidegfront jön, hétfőre még 5 fokot esik a hőmérséklet

2018.09.23. 11:14

Péntek éjszaka betört az országba Nyugat felől egy keményebb hidegfront, 10 fokot esett a hőmérséklet átlagban, de ha azt gondoltuk, hogy ennyi volt, tévedtünk: vasárnap éjszaka, hétfő hajnalban újabb hidegfront éri el az országot, újabb 5 fokot is eshet a hőmérséklet egyes helyeken.

A vasárnapról még ezt írja az Országos Meteorológiai Szolgálat: "a szombati erőteljes hidegfrontot követően vasárnapra átmenetileg megnyugszik a légkör fölöttünk: nyugat felől egy gyorsmozgású ciklon melegszektora egyre jobban a Kárpát-medence fölé húzódik, ezért alapvetően csendes időre számíthatunk". De hétfőre már hozzáteszi:

hétfőre virradó éjszaka aztán erős hidegfront éri el az országot.

Vasárnap az ország délnyugati felén fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, általában több órára kisüt a nap, másutt egész nap nagyrészt felhős idő várható rövid napos időszakokkal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul, délen lesz a melegebb, az Északi-középhegység térségében a leghűvösebb. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőre egyre többfelé, a déli órákig a déli és keleti megyékben is megszűnik a csapadék. A délelőtti óráktól északnyugat felől csökken a felhőzet, a kora délutáni órákra a délkeleti megyékben is kisüt a nap, és legfeljebb kevés gomolyfelhő lehet az égen. Az északnyugati szelet sokfelé kísérik viharos széllökések, majd délutántól jelentősen mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 19 fok között várható, írja az OMSZ.

Az OMSZ a szél miatt is figyelmeztetést adott ki, azt írják, a markáns hidegfront viharos széllel és zivatarokkal érkezik:

Vasárnap késő délután, este a Kisalföldön, Alpokalján és a Bakonyban a megerősödő délnyugati szelet kísérő legerősebb lökések néhol már 60-70 km/h körül alakulhatnak. Kb. éjfélkor északnyugat felől hidegfront éri el az országot, amely kora reggelre már nagyrészt át is halad felettünk. Nyomában - előbb a Kisalföldön, majd egyre inkább délkelet felé terjedve - északnyugatira fordul és viharossá fokozódik a szél, jelentősen csak hétfő estére veszít erejéből, írják.

Erősen viharos (90 km/h-t meghaladó) széllökésekre főleg a front érkezésekor az északnyugati határ közelében, a Bakonyban és a Dunazug-hegyvidéken kell nagy eséllyel számítani (lásd térképes figyelmeztetés), de intenzívebb csapadékhoz kötődve egy-egy helyen máshol is kifuthatnak hasonló erősségű lökések. 70 km/h-t meghaladó széllökések viszont az ország nagy részén előfordulhatnak, legtovább a Győr-Szeged vonal széles sávjában.

A fronthoz kötődve éjszaka zivatarok is kialakulhatnak, majd mögötte délelőtt már legfeljebb csak északkeleten fordulhat elő villámtevékenység, írja az OMSZ.