Judit
2 °C
7 °C

Támogatják Czukor kinevezését főhírszerzőnek

2018.09.25. 13:16
Támogatta Czukor József kinevezését az Információs Hivatal élére az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága keddi zárt ülésén - tájékoztatták a testület tagjai a sajtót a tanácskozás után.

Mirkóczki Ádám, bizottság jobbikos elnöke elmondta: a kormánypárti képviselők igennel szavaztak, ő maga és a szocialista Molnár Zsolt tartózkodott, és egy nem szavazat volt.

Halász János, a testület fideszes alelnöke azt mondta: Czukor József, aki titkosszolgálati múlttal rendelkezik, és emellett ljubljanai, berlini nagykövet is volt korábban, felkészült, rátermett, elkötelezett ember, ezért alkalmasnak tartják a főigazgatói posztra.

Információs Hivatal: Magyarország polgári hírszerző szolgálata, az öt magyar nemzetbiztonsági szolgálat egyike. A titkos információgyűjtés speciális eszközeivel és módszereivel dolgozik, feladata a kormányzati információs igények figyelembevételével, a külföldi eredetű, illetve külföldre vonatkozó információk megszerzése, értékelése.

Mirkóczki Ádám és Molnár Zsolt tartózkodásukat azzal magyarázták: Czukor Józsefet diplomáciai és titkosszolgálati életútja, szakmai felkészültsége alapján alkalmasnak tartják a tisztségre, a kormányzati politikával szemben viszont vannak fenntartásaik. Molnár Zsolt kiemelte: Czukor József szakmai múltját a diplomáciában és a hírszerzésnél töltötte. Pályája során egyebek mellett már korábban - a Medgyessy-kormány idején - is betöltötte az IH főigazgatói posztját. Így - mint a szocialista politikus kiemelte - nem az IH főigazgató-jelölt szakmai felkészültségével van a probléma, hanem a Fidesz-KDNP kormányzásával. Molnár Zsolt szerint pedig a kettő nem választható el egymástól, mivel az IH főigazgatója is része a kormány végrehajtó hatalmának.

Mirkóczki Ádám pozitívumként értékelte, hogy Czukor József meghallgatásán tervei felvázolása mellett őszintén beszélt az IH-nál lévő anomáliákról, hibákról. A jobbikos politikus viszont hozzátette: a politikai helyzet miatt szkeptikus, ugyanis úgy véli a kormányzat nem úgy irányítja és használja a titkosszolgálatokat, ahogy kellene.

Czukor József főigazgatói kinevezéséről szóló szavazáson Szél Bernadett szavazott nemmel. Az LMP-s politikus az ülés után azt mondta: a tanácskozás napirendjét sem szavazta meg, mert azt tartotta volna inkább fontosnak, hogy a letelepedési kötvények ügyéről tájékozódjanak.

Mirkóczki Ádám úgy nyilatkozott: erről a témáról most csak érintőlegesen tárgyaltak, mivel az nem a hírszerzés, hanem inkább az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ kompetenciája. Ezért a következő, két hét múlva tartandó bizottsági ülésen külön napirendi pontként tárgyalják majd az ügyet. A politikus bízik abban: arra is választ kapnak majd, hogy felülvizsgálják-e a korábban kiadott letelepedési engedélyeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?