Támogatják Czukor kinevezését főhírszerzőnek

2018.09.25. 13:16
Támogatta Czukor József kinevezését az Információs Hivatal élére az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága keddi zárt ülésén - tájékoztatták a testület tagjai a sajtót a tanácskozás után.

Mirkóczki Ádám, bizottság jobbikos elnöke elmondta: a kormánypárti képviselők igennel szavaztak, ő maga és a szocialista Molnár Zsolt tartózkodott, és egy nem szavazat volt.

Halász János, a testület fideszes alelnöke azt mondta: Czukor József, aki titkosszolgálati múlttal rendelkezik, és emellett ljubljanai, berlini nagykövet is volt korábban, felkészült, rátermett, elkötelezett ember, ezért alkalmasnak tartják a főigazgatói posztra.

Információs Hivatal: Magyarország polgári hírszerző szolgálata, az öt magyar nemzetbiztonsági szolgálat egyike. A titkos információgyűjtés speciális eszközeivel és módszereivel dolgozik, feladata a kormányzati információs igények figyelembevételével, a külföldi eredetű, illetve külföldre vonatkozó információk megszerzése, értékelése.

Mirkóczki Ádám és Molnár Zsolt tartózkodásukat azzal magyarázták: Czukor Józsefet diplomáciai és titkosszolgálati életútja, szakmai felkészültsége alapján alkalmasnak tartják a tisztségre, a kormányzati politikával szemben viszont vannak fenntartásaik. Molnár Zsolt kiemelte: Czukor József szakmai múltját a diplomáciában és a hírszerzésnél töltötte. Pályája során egyebek mellett már korábban - a Medgyessy-kormány idején - is betöltötte az IH főigazgatói posztját. Így - mint a szocialista politikus kiemelte - nem az IH főigazgató-jelölt szakmai felkészültségével van a probléma, hanem a Fidesz-KDNP kormányzásával. Molnár Zsolt szerint pedig a kettő nem választható el egymástól, mivel az IH főigazgatója is része a kormány végrehajtó hatalmának.

Mirkóczki Ádám pozitívumként értékelte, hogy Czukor József meghallgatásán tervei felvázolása mellett őszintén beszélt az IH-nál lévő anomáliákról, hibákról. A jobbikos politikus viszont hozzátette: a politikai helyzet miatt szkeptikus, ugyanis úgy véli a kormányzat nem úgy irányítja és használja a titkosszolgálatokat, ahogy kellene.

Czukor József főigazgatói kinevezéséről szóló szavazáson Szél Bernadett szavazott nemmel. Az LMP-s politikus az ülés után azt mondta: a tanácskozás napirendjét sem szavazta meg, mert azt tartotta volna inkább fontosnak, hogy a letelepedési kötvények ügyéről tájékozódjanak.

Mirkóczki Ádám úgy nyilatkozott: erről a témáról most csak érintőlegesen tárgyaltak, mivel az nem a hírszerzés, hanem inkább az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ kompetenciája. Ezért a következő, két hét múlva tartandó bizottsági ülésen külön napirendi pontként tárgyalják majd az ügyet. A politikus bízik abban: arra is választ kapnak majd, hogy felülvizsgálják-e a korábban kiadott letelepedési engedélyeket.