Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy Balog Zoltán-idézetet véstek kőbe Luther és Kálvin szobra mellé

BJASZ20180717002
2018.09.27. 08:00 Módosítva: 2018-09-27 10:36:20

Egy Balog Zoltántól származó idézetet véstek kőbe a reformáció 500. évfordulója alkalmából tavaly átadott szoborcsoportnál a 16. kerületben, írja a Népszava

Sashalom és Rákosszentmihály határán tavaly építették meg Közép-Európa legnagyobb reformáció-emlékhelyét. A korábban elhanyagolt, 12 ezer négyzetméteres területet parkosították, a Reformátorok terének elnevezett helyen kilátó és kávéház is épült. A szoborállítást Szatmáry Kristóf fideszes képviselő kezdeményezte. Az erre létrehozott alapítvány 81 millió forintot kapott a Magyar Nemzeti Banktól  

A tavalyi alapkőletételen Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter mondott beszédet. Beszédének egy részletét ezután kőbe vésték Luther Márton, Kálvin János és  Bocskai István szobra mellé a kompozíció fókuszában lévő gömb alakú mini szökőkút kávájára:

Tartsd meg a hitet, újítsd meg és erősítsd meg a hitet, és akkor ez a hit megtart téged

- így szól a most már örökérvényű Balog Zoltán-idézet.

Az idézet feltüntetése a szoborcsoportot készítő  R. Törley Mária döntése volt, írja a lap. A magát  katolikus szobrászművésznek valló alkotó azt mondta: a tavaly nyári alapkőletételkor annyira megtetszett neki Balog Zoltán gondolata, hogy elhatározta, ez lesz a kompozíció középpontjában. A nevet tudatosan csak most vésték oda a szöveg mellé, mindenképpen meg akarták várni ugyanis, hogy Balog Zoltán már semmilyen állami megbízatást ne viseljen

Balog Zoltán a Népszavának azt mondta: R. Törley Mária engedélyt kért tőle az idézet használatára, neki pedig nagyon megtisztelő volt a felkérés.

Frissítés : Cikkünk megjelenése után írt egy kerületi lakos, aki idén június 8-án fotózta le a szoborcsoportot, amelyen már akkor olvasható volt Balog Zoltán neve. Balog akkor már nem volt miniszter, de még állami hivatalt viselt, hiszen a kormányfő májusban romaügyi miniszterelnöki biztosnak nevezte ki. Neve most is szerepel a Miniszterelnökség honlapján. Balog Zoltán szeptember közepén jelentette be, hogy lemond képviselői mandátumáról, mert  egyháza és gyülekezete visszahívta a lelkészi szolgálatba.

image1.PNG
Fotó: Olvasónk: Dr. Lendvai Szabolcs / Index

(Borítókép: A  XVI. kerületben fekvő  Reformátorok tere, a szoborcsoport közepén látható az idézet - fotó:  Jászai Csaba / MTI)