Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ungár Péter még közelebb hozta a teljes LMP-Jobbik összefogást

2018.09.28. 11:55
Kevesebb ellenzéki pártot tart kívánatosnak Ungár Péter, a Jobbikkal pedig szorosabbra fűzné a kapcsolatot. Az LMP-s politikus szimbolikus módon egy jobbikos képviselővel adott közös interjút a Jobbik lapjának.

Amikor az LMP éppen nem az etikai eljárásoktól vagy fegyelmi büntetésektől hangos, a párt képviselői finoman célozgatnak arra, hogy el tudnak képzelni szorosabb együttműködést a Jobbikkal.

Ungár Péter LMP-s képviselő azután, hogy egy hosszú írásban fejtette ki, milyen új ellenzéki politikát látna szívesen, most eggyel konkrétabban fogalmazott arról, hogy is nézne ki ez a gyakorlatban. Az LMP-s képviselő két nyilatkozatában is arra célzott, hogy nagyon szorosra fűzné a kapcsolatot a Jobbikkal, sőt az összeolvadás lehetőségét sem tartja ördögtől valóbak.

Önmagában jelzésértékű, hogy Ungár a jobbikos Alfahírnek nem egyedül, hanem Stummer János jobbikos parlamenti képviselővel közösen adott interjút. A két politikus ezen a beszélgetésben feltűnően dicsérte egymást, és úgy tűnik, sikerült is megtalálni a közös pontokat.

Természetesen a Jobbik és az LMP együttműködésének kérdése is szóba került, és olyannyira nem zárkóztak el ettől a politikusok, hogy Ungár azt is megemlítette, hogy kevesebb pártra lenne szükség:

Ennyi párt, ami hasonló dolgokat mond, nem feltétlenül kell, hogy külön legyen.

Ungár Péter az LMP-Jobbik együttműködésről így fogalmazott:

  • Szerintem meglepő és értékalapú együttműködések kellenek és ezt honorálni fogják a választók.
  • Én látok ebben fantáziát, de nem gondolom azt, hogy az LMP-Jobbik együttműködés mindent megoldana. Ez önmagában nem szünteti meg azt a tartalmi problémát, amivel most az ellenzéki politika küzd.
  • Vannak olyan alapvető állítások, amelyekben nagyjából egyetértünk. Például Magyarország helye a világban, vagy, hogy hogyan értékeljük a 2010 előtti és utáni világot, mennyire értékeljük ezt folytonosságnak, vagy arról, hogy mit gondolunk magáról a rendszerváltoztatásról, és miért ezt a szót használjuk, miért nem a rendszerváltozás szót.

Stummer János szintén egyfajta megújulást tart kívánatosnak az ellenzéki oldalon:

  • Akik meg tudták tartani a függetlenségüket és mozgásképességüket az elmúlt nyolc évben, azoknak megújulásra lesz szükségük. Ha ugyanazt nyomatjuk a következő négy évben, mint eddig, akkor körberöhögnek bennünket.
  • Azt én egy hagymázas álmoknak gondolom, ha bárki is azt gondolja, hogy 2022-ben nem pártokra, hanem valami pártok fölött álló dologra fogunk szavazni, és ezzel buktatjuk meg a hatalmat. Nem. 2022-ben is pártok fognak elindulni a választáson.
  • Nekem személyesen vannak jó tapasztalataim LMP-s politikusokkal. Tisztességes, józan, hazájához hűséges, a jelenlegi rendszerrel szemben és az elmúlt 28 év összes bűnös disznajával semmilyen alkut meg nem kötő politikusokat ismertem meg.

Ungár Péter csütörtök este a TV2 I/I Azurák Csabával című műsorának is adott egy interjút, ahol szintén egyfajta új LMP-Jobbik erőtérről beszélt. Szerinte a legutóbbi választáson kiderült, hogy a „balliberális konszenzus pártjaival” Orbán Viktort nem lehet leváltani, "sőt, ha nem történik változás, Orbán Viktor minden alkalommal kétharmadot fog szerezni".

Azoknak a szereplőknek, akik mind a Fidesz kormányzását, mind a balliberális konszenzust elutasítják, ki kell egy jegecesedett politikai erőteret alakítaniuk.

Azurák kérdésére meg is nevezte a Jobbikot lehetséges partnerként. Szerinte a Jobbik elindult azon az úton, hogy része lehessen ennek az összefogásnak, a Momentumban is vannak szerinte kedvező folyamatok. Az MSZP-ről azt mondta, hogy időnként tesznek gesztusokat az általa balliberális konszenzusnak nevezett politika irányába, de a szocialisták szerinte megijednek saját értelmiségi holdudvaruktól.

Távol volt egymástól az LMP és a Jobbik

Ungár kijelentése nem meglepő azok után, hogy a párt társelnöke, Keresztes László Lóránt már tett célzást arra, hogy szorosabbra kívánják fűzni a viszonyt a jobbikosokkal. Keresztes az Indexnek azt mondta augusztus végén, hogy "a Jobbik korábban valóban nem lehetett potenciális partner, de évek óta figyelhetjük a párt néppártosodását, és ez adja meg a lehetőségét az együttműködésnek". Keresztes arról beszélt, hogy az önkormányzati választáson közös jelöltek is lehetnek, és "az LMP és a Jobbik együttműködését nem úgy kell elképzelni, hogy összeadjuk a meglévő szavazóinkat. A két párt együtt alternatívát tud felmutatni, ami sok más szavazót is meg tud szólítani."

Az LMP és Jobbik együttműködése ugyanakkor feltehetően nem magától értetődő a pártok szavazóinak. Számos, elsősorban ideológiai, kulturális kérdésben ugyanis az elmúlt vétekben homlokegyenes mást képviselt a két párt. És ne feledjük, pár évvel ezelőtt még az LMP tiltakozott leghevesebben például a Jobbik cigányellenes megnyilvánulásai miatt, elég csak a 2011-es gyöngyöspatai eseményekre visszagondolni.

Azóta persze változott a politikai helyzet, az LMP szétszakadt, a régebbi vezérkara többször is lecserélődött, a Jobbik pedig elkezdte magát a térkép baloldalára kormányozni, és a jobbikosok elkezdték felülvizsgálni és megtagadni korábbi álláspontját számos ideológiai kérdésben.