Emmi: Nem az történt, amit írtak, hanem az történt, amit írtak

2018.09.29. 12:23

A hét elején jelent meg a 24.hu-n a hír, miszerint működő CT-berendezés nélkül maradt a fővárosi  Szent Imre kórház. A lap megírta, hogy a képalkotó diagnosztikai eljárásokhoz használt eszközt – amiből az egyetemi oktatókórháznak egyetlen darab áll a rendelkezésére – a kötelező szervizelés idejére állították le, „ mert a berendezés fénycsövei elérték a gyártó által előírt maximális üzemórát, így azokat értelemszerűen cserélniük kell.”

Vagyis a kórház egyetlen CT-jét – amiben amúgy nem fénycső van, hanem röntgencső – valóban leállították, ahogy ezt maga az intézmény is elismerte a lapnak. A cikkben az is szerepel, hogy a CT leállása várhatóan néhány napig tart.

Ehhez képest az Emberi Erőforrásminisztérium szombaton az alábbi közleményt adta ki az MTI-nek (szó szerint idézem):

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban néhány nap technikai korlátozás után - hétfőtől, október 1-től - ismét teljes kapacitással működik a képalkotó diagnosztikai rendszer. A hangulatkeltő híradásokkal ellentétben a CT berendezés nem hibásodott meg, mindössze a betegellátás megszokott magas színvonalának megtartása érdekében a berendezésbe új csövet szereltek a szakemberek.

A minisztérium szerint tehát nem igaz, amit az újsághírekben szerepel – vagyis hogy új csövet kellett beszerelni a CT-készülékbe, és emiatt az pár napig nem működik-működött –, mert valójában az történt, hogy új csövet kellett beszerelni a CT-készülékbe, és emiatt az pár napig nem működött (és hétfőtől ismét működni fog).