Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Emmi: Nem az történt, amit írtak, hanem az történt, amit írtak

2018.09.29. 12:23

A hét elején jelent meg a 24.hu-n a hír, miszerint működő CT-berendezés nélkül maradt a fővárosi  Szent Imre kórház. A lap megírta, hogy a képalkotó diagnosztikai eljárásokhoz használt eszközt – amiből az egyetemi oktatókórháznak egyetlen darab áll a rendelkezésére – a kötelező szervizelés idejére állították le, „ mert a berendezés fénycsövei elérték a gyártó által előírt maximális üzemórát, így azokat értelemszerűen cserélniük kell.”

Vagyis a kórház egyetlen CT-jét – amiben amúgy nem fénycső van, hanem röntgencső – valóban leállították, ahogy ezt maga az intézmény is elismerte a lapnak. A cikkben az is szerepel, hogy a CT leállása várhatóan néhány napig tart.

Ehhez képest az Emberi Erőforrásminisztérium szombaton az alábbi közleményt adta ki az MTI-nek (szó szerint idézem):

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban néhány nap technikai korlátozás után - hétfőtől, október 1-től - ismét teljes kapacitással működik a képalkotó diagnosztikai rendszer. A hangulatkeltő híradásokkal ellentétben a CT berendezés nem hibásodott meg, mindössze a betegellátás megszokott magas színvonalának megtartása érdekében a berendezésbe új csövet szereltek a szakemberek.

A minisztérium szerint tehát nem igaz, amit az újsághírekben szerepel – vagyis hogy új csövet kellett beszerelni a CT-készülékbe, és emiatt az pár napig nem működik-működött –, mert valójában az történt, hogy új csövet kellett beszerelni a CT-készülékbe, és emiatt az pár napig nem működött (és hétfőtől ismét működni fog).