Lemondott az egészségügyért felelős államtitkár

2018.10.02. 18:12

Beadtam lemondásomat a miniszterelnök úrnak és a köztársasági elnök úrnak, október 12-i határidővel

- nyilatkozta Nagy Anikó, egészségügyért felelős államtitkár, ezzel megerősítve a korábbi sajtóinformációkat, írja az MTI. Így tehát nem a közvetlen főnökének, az EMMI-t vezető Kásler Miklósnak nyújtotta be a felmondását, hanem Orbánnak és Ádernek.

Azt mondta, inkább gyermekgyógyászként szeretne tovább tevékenykedni, és eddigi tapasztalatával segíteni a kormánynak a demográfiai helyzet javítására irányuló törekvéseit, de főigazgatóként szeretne visszatérni a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe. 

Egy keddi korábbi Népszava cikk arról ír, hogy Nagy Anikó és Kásler Miklós miniszter viszonya megromlott, feszültté vált, és a miniszter már többször átnyúlt a nő feje felett.

Az EMMI vezetője ugyanis a kormányváltás után kisöpörte az egészségügyi ágazat vezetőit, újakat azonban nem nevezett ki. Miközben a területet lényegeben személyes irányítása alá vonta - kihagyva az államtitkárt. Így például a szívsebész ügyében. Az elbocsátott orvos még december közepéig megoperálhatta volna műtétre váró betegeit, amit Nagy Anikó támogatott is, de a miniszter személyesen tiltotta meg a kórház főigazgatójának, hogy visszalépjen az azonnali hatályú felmondástól, írja a Népszava egy másik cikkében. Így pedig mintegy száz beteg sorsa bizonytalan a kardiológiai osztályon.

A miniszter az egészségügyért felelős államtitkársághoz tartozó háttérintézményeket is irányítása alá vonta, de még a gyógyszerhatósághoz is főigazgató helyett tanácsadó testületet delegált. Ezt a testületet a róla szóló jogszabály szerint felelősség nem terheli az általa hozott döntésekért, javaslatokért, viszont tagjai hozzáférhetnek számos titkos, a gyógyszerpiacot befolyásoló adathoz. Az EMMI ezt egy nyilatkozatban egyébként csúsztatásnak nevezi: azt mondják, nem igaz, hogy Kásler Miklós az államtitkár megkerülésével nevezett volna ki egy ötfős irányítótestületet az OGYÉI élére, írja az MTI.

Nagy Anikó azt mondja, büszke arra, amit az elmúlt négy hónapban elvégeztek az államtitkárságon, mert szerinte komoly munka folyt számos olyan területen, amely szerinte előre viszi az egészségügyet. Továbbra is fontosnak tartja, hogy növekedjen az emberek egészségben eltöltött éveinek száma, hiszen ez elengedhetetlenül szükséges a gazdaság versenyképességének fenntartásához. Ezért is készült el az öt nemzeti népegészségügyi program. Úgy hiszi, ha ezeket sikerül megvalósítani, akkor nagyon komoly lépést tud tenni az ország ahhoz, hogy kevesebben legyenek betegek, és ezzel csökkenjen az ellátórendszer terhelése. 

A sürgősségi ellátórendszerrel kapcsolatban szerinte sikerült olyan szakmai programot összeállítani, amely remélhetőleg segíti a következő időszak munkáját, jelentős szakmai előrelépés történik a kórházi fertőzések tekintetében, és fontos lépésnek nevezte a tisztiorvosi szolgálat megerősítését is. Kiemelte, a szakdolgozók számára olyan programcsomag-tervezet készült, amely munka-, tanulási, lakhatási körülményein és bérezésükön is kíván javítani. Azt mondta, sok egyeztetés folyt az elmúlt időszakban ezekről, és pozitívan fogadták ezt a csomagot az érdekképviseletek, és reméli, hogy ezen előterjesztéseknek is lesz látható eredménye.

 Büszke vagyok arra, hogy szolgálhattam, még ha rövid, de tartalmas időre is az országot

- mondta Nagy Anikó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?