Az Állami Számvevőszék most a Momentumot és a Párbeszédet nyírná ki

B RKL20170907002
2018.10.04. 16:00 Módosítva: 2018.10.04. 16:15

Az Állami Számvevőszék kezdeményezte a Magyar Államkincstárnál, hogy függesszék fel a Momentum és a Párbeszéd Magyarroszágért Párt a törvényben meghatározott központi költségvetésből kapott támogatásá, írta az ÁSZ. A két pártot ugyanis nem találja az ÁSZ a "közhiteles nyilvántartásban rögzítettszékhelyén", amikor a kampánypénzek ellenőrzéséhez kapcsolódó adatkérés első szakaszában jártak.

Az ÁSZ a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP, az LMP, a DK ellenőrzését elvégezte, az ő ellenőrzésük, mint az ÁSZ fogalmaz, újabb szakaszba léphet.

"Az ellenőrzések lefolytathatóságának alapvető feltétele, hogy az ellenőrzött szervezetek a hiteles dokumentumokat a törvényben rögzített határidőben az ÁSZ rendelkezésére bocsássák" - írja az ÁSZ.

Az adatbekérés megkezdéséről az ÁSZ hivatalos levélben – a szervezetek közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelye szerint postai úton – értesítette azokat a jelölőszervezeteket, amelyek az április 8-i országgyűlési választáson egy százalék feletti listás eredményt értek el, de a két említett párt többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető, írja az Állami Számvevőszék, amely a választások előtt is tömeges büntetéssel gyengítette az ellenzéket, köztük a Jobbikot 660 millió forintos büntetéssel, de ugyancsak végigbüntette a többieket is, kivéve a Fideszt, amit pont nem ellenőrzött akkoriban.

Az ÁSZ felszólította a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnökeit és a Momentum Mozgalom elnökét, hogy soron kívül gondoskodjanak a hivatkozott törvényi előírásoknak megfelelő elérhetőség biztosításáról, és erről 15 napon belül írásban adjanak tájékoztatást az ÁSZ részére.

A Párbeszéd közleménye szerint az ÁSZ téved, mert a pártnak "van hivatalos székhelye és postafiókja. A párt az év elején költözött, de mindig minden adatot időben elküldött a törvényszéknek és az illetékes hatóságoknak, az új székhely bejegyzése folyamatban van. A Párbeszéd eddig és a jövőben is áll az Állami Számvevőszék rendelkezésére és bemutat minden kért adatot".

Borítókép: Róka László / MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?