A 81 encsi szocpol csalóból ketten mennek börtönbe

2018.10.04. 17:44
Megszületett az ítélet az úgynevezett encsi szocpol ügyben, amelynek összesen 81 vádlottja volt. A per a Miskolcon és a környékén jogosulatlanul igényelt lakásépítési támogatásból épített, sokszor használhatatlan házak miatt indult – írja az MTI.

A csalók rászoruló családokat kerestek meg azért, hogy a gyermekek után járó lakásépítési kedvezményt igényeljék, mindezért cserébe a családoknak néhány százezer forintot ajánlottak fel, illetve azt is megígérték, hogy nekik is építenek lakást.

Összesen 44 vádlott kapott 2,4 millió forint és 5,2 millió forint közötti támogatást anélkül, hogy arra jogosult lett volna, ráadásul a nagy részük a szükséges önerővel sem rendelkezett, mások pedig már csak azért sem részesülhettek volna támogatásban, mert már korábban ingatlant szereztek.

A hamis igényléseket legtöbbször a vállalkozók közreműködésével nyújtották be a pénzintézetekhez, majd a szintén beépített műszaki ellenőrök valótlanul leigazolták az építési munkafázisok meglétét.

A házakat valójában pedig csak minimálisan építették fel, többek között nem volt bevezetve a közmű, hiányzott a nyílászáró, de az is előfordult, hogy már megépült ingatlant építettek újra. Érthető okokból csak azok az ingatlanok készültek el megfelelően, melyekbe a vállalkozók és családjaik költöztek.

A másodfokú eljárásban 81 vádlottal szemben hoztak ítéletet, a vádlottakat költségvetési csalás, magánokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt ítélték bűnösnek, közülük két ember pedig börtönbüntetést kapott. (MTI)