Szilárda
-4 °C
3 °C

Ötvenezerre büntették a Momentumot Szombathelyen

2018.10.04. 10:59

Figyelemfelkeltő plakátokat helyeztek ki Szombathelyen a helyi Momentum aktivistái, a pártot ezért egy lakossági bejelentés nyomán 50 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte  Szombathely Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottsága. A Momentum plakátjai az "Új Hende Tervről" szóltak, utalva a város fideszes országgyűlési képviselőjére, Hende Csabára.

"Mi, szombathelyiek úgy érezzük, hogy a város nem halad semerre, nincsen gazdája. Rengeteg fejlesztést megígértek a település vezetői, amikből aztán semmi sem lett. Ezért szeptember 29-én aktivistáink Szombathely számos pontján kihelyeztek figyelemfelhívó plakátokat, amelyek az Új Hende Tervről szólnak; utalva a város fideszes országgyűlési képviselőjére. A feliratok apropója, hogy az elhelyezésük közelében a köztulajdonra fordított fejlesztési összeg megközelíti a 0 Ft-ot. Ezzel próbáltuk meg felhívni az emberek figyelmét a két hét múlva esedékes időközi választásra, melyen egy általunk támogatott jelölt is indul" - írta az Indexnek is eljuttatott közleményében a párt.

A momentumosok kifogásolják, hogy miközben a kormánymédia propagandája "ontja magából az álhíreket és az előre megrendelt lejárató cikkeket, körülöttünk pedig ezrével jelennek meg a gyűlöletkeltő óriásplakátok", addig számukra például ilyen indoklások születtek az elmarasztalásról:

  • "A kifogást tevő álláspontja szerint egyértelműen megállapítható, hogy [...] a laminált fehér plakátok kihelyezése jogszabálysértő magatartás, és sérti a választási eljárás a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelveit."
  • "A Kúria több eseti döntésében is kifejtette, a Ve. 2.S (1) bekezdés e) pontjában meghatározott választási alapelv sérelme akkor állapítható meg, ha a választásban érintett résztvevők a választással kapcsolatos jogaikat oly módon gyakorolják, hogy egyes tények elhallgatásával, vagy elferdítésével megkísérlik a választókat megtéveszteni, és ezáltal politikai ellenfeleik választási esélyeit csökkenteni."
  • "A Bizottság a laminált plakátokon szereplő szöveget megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy az a választókat megtéveszti és ezáltal FIDESZ-KDNP jelöltjének választási esélyeit csökkenti."
  • "Mint a Bizottság már a fentiekben kifejtette, ha a választásban érintett résztvevők a választással kapcsolatos jogaikat oly módon gyakorolják, hogy egyes tények elhallgatásával, vagy elferdítésével megkísérlik a választókat megtéveszteni, és ezáltal politikai ellenfeleik választási esélyeit csökkenteni, megvalósítják a Ve. 2.5 (1) bekezdése e) pontjában foglalt alapelv sérelmét."