Natália
1 °C
7 °C

A Gül baba türbéig tartott az év üldözéses jelenete

IMG 20181008 191558
2018.10.08. 22:01
Metróról villamosra, villamosról buszra kísérték az Erdoganról beszélgető civilek csoportját a rendőrök, de a Gül baba türbéje előtt demonstráló szélsőjobboldaliakhoz már nem engedték oda őket. Előbbi csapat húsz főből, az utóbbi 8 főből állt. Viszont az új gyülekezési törvényt is sikerült letesztelni.

Az Andrássy úti török nagykövetség előtt verődött össze délután mintegy 20-25 ember, azzal a Facebookon, az Európai Baloldal által meghirdetett céllal, hogy "szigorúan közügyektől mentesen" beszélgessenek "a török bajnokságról, ételekről, filmekről, a török és magyar kortárs nagy kabaré művészeiről és egyéb politikamentes dolgokról". Hozzátették, kifejezetten kirándulás céljából meglátogatják a Gül Baba türbéjénél hivatalosan demonstráló Identitás Generációt, vagy ahogy ők írták "köszönnek az újnyilas tüntetőknek". "Ha politizálni akarsz, akkor vedd figyelembe az új gyülekezési törvényt, és jelentsd be magad a rendőrségen!" - tették hozzá már jó előre. 

A magyar rendőrséget azonban ilyen könnyen nem lehet ám kicselezni, óriási készültséggel, legalább 5-6 csapatszállítóval jelentek meg a követségnél. Majd ahogy odamentek volna a rendőrök kérdezősködni a fiatalokhoz, azok elindultak a földalattihoz. A 20 fiatal után 20 rendőr, akik szintén felszálltak a földalattira az egyébként többek között olyan kis táblácskákat tartó fiatalokkal, ami Fluor instasztorijának képét ábrázolta: Erdogan fasszal.

És elkezdődött egy Chevy Chase-film üldözős jelenete: szerencsétlen rendőrök szálltak a földalattiról a húsz fiatallal, majd az Oktogonnál átszálltak velük a 4-6-osra. A rendőrök egymás közt meg is beszélték, hogy ez azért nem az a túlbiztosítandó tömegtüntetés: "Összesen vannak vagy 15 évesek" - mondta egyik a társának.

A kis kirándulócsoport végül a Margit híd budai hídfőjénél szállt le, ahol egyébként már kifejezetten hangulatos és kedves beszélgetés zajlott egy-két rendőr és egy-két fiatal között arról, hogy ki, miért van itt. A villamosról leszállva aztán látszott, hogy a csapatszállító rendőrautók a villamossínen követték a villamost. Totálisan szürreális látvány volt ez a húsz fiatal, mögöttük a húsz rendőrrel, mögöttük a villamost követő, síneken közlekedő, villogó rendőrautóval.

Itt aztán a kis csapat megpróbált feljutni a Gül baba türbéjéhez, ahová egyébként már jó előre, törvényi feltételeknek megfelelve bejelentette a szélsőjobbos Identitás Generáció a tüntetést. És éppen erre hivatkozva a rendőrök elkezdték útját állni a húszfős kis csapatnak. Először a Gül baba utcájában álltak keresztbe, mondván, fönt egy demonstráció, rendvény van, nem mehetnek fel. Itt már próbálkoztak a rendőrök keresztkérdésekkel, hátha kiderül, hogy itt valami szervezett tüntetésről van szó: ki a vezetőjük? - kérdezték, de rutinosan jött a válasz, hogy ez egy beszélgető, sétáló baráti társaság, akik szeretnének felmenni a türbéhez.

Átsétáltak a Mecset utcához, ugyanaz történt, majd a Margit utcán szintén rendőrsorfal állta a társaság útját. De miközben arról beszéltek a rendőrök, hogy csak az mehet tovább, aki ott lakik a kerületben, aközben az autóval fölfelé közlekedőket és taxikat átengedték. Újabb vita alakult ki a dologból, az egyik intézkedő rendőr végül egy hevesebb szóváltásban ki is mondta, "Igen, a taxi fölmehet, ti meg nem!". Akkor jött a mesterterv, taxit hívnak, hogy azzal menjenek fel, de mielőtt felvették volna a taxitársaságnál, a rendőrök gyorsan rövidre zárták a kérdést: egy autóval keresztbe álltak, így már autóval sem lehetett feljutni a Margit utcán.

A húsz fiatal ekkor úgy döntött, végül is a türbe fölé a 191-es busszal is feljuthatnak, ami a Margit utcát is kikerüli. Lesétáltak hát a megállóhoz, ahová szintén követte őket legalább annyi rendőr. A busz megérkezett, a társaság felszállt, ahogy a rendőrök is. A kerületiek, nem is igazán értették a buszon, mi történik.

Aztán két megálló múlva mindenki leszállt, és így a Turbán utcánál, mostanra már vagy 40 rendőr kíséretében megpillanthattuk A Tüntetést, A DEMONSTRÁCIÓT, ami miatt a fél kerületet zárta több tucatnyi rendőr a türbétől már utcányi távolságra:

Nyolc ember két zászló és néhány fáklya

Ez volt a demonstráció, ahová rendőrsorfallal állták útját a húsz fős társaságnak. Sajnos mivel identitásék szerint nem szívesen látottak, így a rendőrök nem engedhették oda őket. És ha ezt egy német, vagy egy francia látta volna, azt gondolhatta volna, valami művészfilmet forgatnak: maroknyi széljobber, és egy maroknyi balos fiatal álltak egymás mellett némán.  Senki nem szólt a másikhoz, mindenki úriemberként vette tudomásul, hogy mi a helyzet. Az identitásosok végül néhány fáklyával elindultak a türbe felé, hogy meglegyenek a beszédek is.  Ahol Puzsér Róbert volt bejelentve előre, mint sztárvendég, de a helyszíni beszámolók szerint, bár megjelent korábban, mikor látta, hogy csak nyolcan jöttek el meghallgatni, inkább hazament. Az összes identitás demonstráló egy képen:

És, hogy mennyire sikerült kicselezni az új gyülekezési törvényt? Vajnai Attila, a társaság egyik tagja - a Thürmer Gyula-féle Munkáspárt egykori alelnöke - végül addig aktívkodott ott, és kérdezgette a rendőröket, és tájékoztatta a többieket, hogy meg is kapta a rendőrségtől a kis papírját, miszerint szabálysértést követett el be nem jelentett rendezvény szervezése miatt, megsértve ezzel a gyülekezési törvényt. 

Majd mindenki elsétált, a fiatalok egy kocsmába, sajnos azt már nem néztem, hogy a kocsmába is követték-e őket a rendőrök. Előtte a Turbán utcánál még csináltak egy csoportképet:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?