Sok törökkel jött Erdogan a budai várba

DSC 2242
2018.10.08. 13:29

Csak újságíróból annyi jött a török elnökkel a Budapestre, hogy 477 év után ismét könnyedén elfoglalhatták volna a budai várat, ahogyan azt egykor a városnézőnek álcázott janicsárok tették. Igaz, a 69 török és még további harminc magyar újságíró elég szűk helyre volt beszorítva ahhoz, hogy bármi mást tehessenek, minthogy leközvetítsék Áder János a Recep Tayyip Erdogan protokolláris találkozóját, amelyet majd a valódi tárgyalások Orbán Viktorral követnek a kétnapos látogatás során.

A török köztársaság atatürki örökségét alaposan felforgató Erdogan a korábbi alkotmánymódosítás és a nyárra előrehozott, a vártnál könnyedebben megnyert elnökválasztás után példátlanul nagy hatalmat koncentrálhat államfőként a kezében - a kormányfői posztot megszüntette és annak hatáskörét is magához vonta - a magyar elnökkel való találkozó ennélfogva csak kötelező udvariassági gesztus.

"Ennyien lesznek?" - kérdezték aggódva a fotósok, amikor a szokásostól eltérő koreográfiában elhelyezett vörös szőnyeg mentén felsorakoztak a magyar fogadófél tagjai. "Nem még legalább 25 török jön" "Nehogy átengedjék őket a határon" - viccelődött valaki, persze párbeszédben a határ szigorúan a szőnyegre vonatkozott, nehogy tovább sasszézzanak a kelleténél, hogy aztán a fotósok az államfői kézfogás helyett delegációtagok hátáról készítsenek képet.

Percekkel az elnöki konvoj érkezése előtt egy helikopter keringett a Sándor-palota melletti tér felett, ezzel is jelezve, hogy rendkívül védett személyt fogadnak Budapesten. A helikpoter háttérzaja a katonai zenekar zenéjére vonuló lovashuszárok bemutatójakor is megmaradt.

A két himnuszra azért elhalkult. Így utána az újságíródelegáció két tagjával megvitathattam szerintük miért lehet fontos a 80 milliós Törökország, a NATO második legnagyobb létszámú hadserege vezetőjének egy Magyarországi vizit. "Nem tudom" - válaszolta egyikük, majd egy kollégáját kérte meg, hogy kapcsolódjon be a kötetlen kollegiális beszélgetésbe. A munkatárs ezt készséggel meg is tette, közölve: nem nyilatkozhat, ő másért felel, de esetleg mások válaszolnak a kérdésre. 

Végül került is elő ilyen újságírót, aki elmondta: a két ország viszonya baráti, így Magyarország az EU tagjaként nyújthatna támogatást abban, hogy Törökország jó 50 év után végre EU-tag lehessen. Hogy ez mennyire egyeztethető össze azzal, hogy a magyar kormány Európa keresztény gyökereinek megőrzéséről szól, arra az újságíró azt mondta: "Nem tudom, de az elnök mindig arról beszél, hogy ez a régió támogatná az EU kibővítését Törökországgal. Talán így is van, és ebben az egyben Magyarország fontos lehet." 

Erdogan látogatásáról itt olvashatja összes cikkünket, például arról, hogy Diktátorok feliratú molinó lógott a Parlament ablakából Orbán, Erdogan és Putyin arcképével, illetve, hogy a reptér környékét úgy megbénította a török elnök érkezése, hogy az emberek a buszról leszállva kényszerpiknikezni kezdtek a füvön.

  (Borítókép: Bődey János / Index)