Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sok törökkel jött Erdogan a budai várba

DSC 2242
2018.10.08. 13:29

Csak újságíróból annyi jött a török elnökkel a Budapestre, hogy 477 év után ismét könnyedén elfoglalhatták volna a budai várat, ahogyan azt egykor a városnézőnek álcázott janicsárok tették. Igaz, a 69 török és még további harminc magyar újságíró elég szűk helyre volt beszorítva ahhoz, hogy bármi mást tehessenek, minthogy leközvetítsék Áder János a Recep Tayyip Erdogan protokolláris találkozóját, amelyet majd a valódi tárgyalások Orbán Viktorral követnek a kétnapos látogatás során.

A török köztársaság atatürki örökségét alaposan felforgató Erdogan a korábbi alkotmánymódosítás és a nyárra előrehozott, a vártnál könnyedebben megnyert elnökválasztás után példátlanul nagy hatalmat koncentrálhat államfőként a kezében - a kormányfői posztot megszüntette és annak hatáskörét is magához vonta - a magyar elnökkel való találkozó ennélfogva csak kötelező udvariassági gesztus.

"Ennyien lesznek?" - kérdezték aggódva a fotósok, amikor a szokásostól eltérő koreográfiában elhelyezett vörös szőnyeg mentén felsorakoztak a magyar fogadófél tagjai. "Nem még legalább 25 török jön" "Nehogy átengedjék őket a határon" - viccelődött valaki, persze párbeszédben a határ szigorúan a szőnyegre vonatkozott, nehogy tovább sasszézzanak a kelleténél, hogy aztán a fotósok az államfői kézfogás helyett delegációtagok hátáról készítsenek képet.

Percekkel az elnöki konvoj érkezése előtt egy helikopter keringett a Sándor-palota melletti tér felett, ezzel is jelezve, hogy rendkívül védett személyt fogadnak Budapesten. A helikpoter háttérzaja a katonai zenekar zenéjére vonuló lovashuszárok bemutatójakor is megmaradt.

A két himnuszra azért elhalkult. Így utána az újságíródelegáció két tagjával megvitathattam szerintük miért lehet fontos a 80 milliós Törökország, a NATO második legnagyobb létszámú hadserege vezetőjének egy Magyarországi vizit. "Nem tudom" - válaszolta egyikük, majd egy kollégáját kérte meg, hogy kapcsolódjon be a kötetlen kollegiális beszélgetésbe. A munkatárs ezt készséggel meg is tette, közölve: nem nyilatkozhat, ő másért felel, de esetleg mások válaszolnak a kérdésre. 

Végül került is elő ilyen újságírót, aki elmondta: a két ország viszonya baráti, így Magyarország az EU tagjaként nyújthatna támogatást abban, hogy Törökország jó 50 év után végre EU-tag lehessen. Hogy ez mennyire egyeztethető össze azzal, hogy a magyar kormány Európa keresztény gyökereinek megőrzéséről szól, arra az újságíró azt mondta: "Nem tudom, de az elnök mindig arról beszél, hogy ez a régió támogatná az EU kibővítését Törökországgal. Talán így is van, és ebben az egyben Magyarország fontos lehet." 

Erdogan látogatásáról itt olvashatja összes cikkünket, például arról, hogy Diktátorok feliratú molinó lógott a Parlament ablakából Orbán, Erdogan és Putyin arcképével, illetve, hogy a reptér környékét úgy megbénította a török elnök érkezése, hogy az emberek a buszról leszállva kényszerpiknikezni kezdtek a füvön.

  (Borítókép: Bődey János / Index)