Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

29 kamupártot számoltathat fel az ügyészség

2018.10.11. 10:13

Idén eddig összesen 29 keresetet nyújtottak be az ügyészségek azokkal a pártokkal szemben amelyek a tevékenységükkel felhagytak, és a vagyonukról nem rendelkeztek, vagy egymást követő két országgyűlési képviselői választáson nem állítottak jelöltet.

A közlemény szerint a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény értelmében a bíróság az ügyészség indítványára megállapítja a párt megszűnését, ha az tevékenységével felhagy és vagyonáról nem rendelkezik. A bíróság megállapítja a párt működésének megszűnését, ha a párt egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet.

Az idei általános országgyűlési választások után a főügyészségek a törvényszékek nyilvántartásai alapján összevetették az illetékességi területükön bejegyzett, és jelenleg is pártként nyilvántartott szervezetek listáját a Nemzeti Választási Irodának a 2014. és 2018. évi általános országgyűlési képviselői választásokon jelöltet állító szervezetekről készített jegyzékeivel.

A vizsgálat alapján az ügyészek megállapították, hogy 23 párt a 2014-es és a 2018-as évi általános országgyűlési képviselői választásokon sem állított jelöltet. Ezekkel a pártokkal szemben az ügyészségek keresetet nyújtottak be – a szervezet egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával – a pártként való működés megszűnésének megállapítása iránt.

Az ügyészségek további 6 párttal kapcsolatban arra jutott, hogy a tevékenységükkel felhagytak és a vagyonukról nem rendelkeztek. A főügyészségek ezért velük szemben szintén a párt megszűnésének megállapítása iránt indítottak keresetet.

Eredményes keresetindítás esetén ezek a szervezetek nem csak a pártként való működés lehetőségét veszítik el, hanem jogi személyiségük is megszűnik, olvasható a közleményben.