KDNP: A hajléktalanokat érintő módosítás célja a gondoskodás

2018.10.15. 11:20

A hajléktalanokról való gondoskodást, a velük való törődést nevezte a közterület-használatot érintően hétfőn életbe lépő változtatások elsődleges céljának Juhász Hajnalka, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint többször megírtuk, ma lép hatályba az utcán élést tiltó törvénycsomag, ami a hajléktalanokat közmunkával és elzárással fenyegeti, ha háromszori felszólítás után sem vonul be szállóra.

A kormánypárti politikus szerint szeretnék a hajléktalanokat és közrendet is védeni.

Közeledik a téli időszak, és nem emberhez méltó az utcán életvitelszerűen tartózkodni. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy emberhez méltó módon körülményeket biztosítsanak a hajléktalanok számára.

Juhász Hajnalka szerint segíteni, nem pedig büntetni szeretnék ezeket az embereket. Megismételte a korábbi kormánypárti nyilatkozatokat, miszerint  a hajléktalanellátás felkészült a változásokra, több mint 19 ezer férőhely áll rendelkezésre; ágyak, tisztálkodási, mosási lehetőségek, egészségügyi szolgáltatások várják a fedél nélküli embereket.

Ennek némileg ellentmond a Menhely Alapítvány módszertani munkatársának ma megjelent interjúja, amiben azt mondja, nagyon nehezen lehet kikalkulálni, mennyi férőhelyre lenne szükség. Azt gondolja, hogy a jelenleginél jóval több férőhelyre lenne szükség ahhoz a szolgáltatási szinthez, amivel a jogszabály megalkotói számoltak. Véleménye szerint ezért sem jó eszköz a hajléktalanság felszámolására a szankcionálás. Az interjút itt olvashatják el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?