Piálunk ma este? Novemberben nem!

GettyImages-467660789
2018.10.15. 19:23
A nők ivását és lerészegedését mindig is nagyobb szégyen övezte, mint a férfiakét, de a fiatalabb nők körében ez a megbélyegzés csökken a Száraz November kampány szervezői szerint. A fiatal nők és férfiak szerint az ivás társas életük fontos és élvezetes része –a Facebook és az Instagram fotók szerint is, állítja a Kék Pont Alapítvány. Folytatják három éve indult programjukat, idén is meghirdetik a Száraz November - egy hónap alkohol nélkül kampányát.

A Száraz November kampány az alkoholfogyasztásból fakadó függőségre és az alkoholfogyasztásból adódó egyéb egészségügyi problémákra hívja fel a figyelmet, és azt kéri a kihíváshoz csatlakozóktól, hogy novemberben egy egész hónapig ne igyanak egy korty alkoholt sem. Hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be az idei kampányt, aminek középpontjában a nők alkoholfogyasztása áll.

A nemivás a terhesek privilégiuma lett. És mi, akik még nem vagyunk terhesek, valahogy az alkoholban találkoztunk. A "még megtehetem" örömében... De elegem van az ilyen sarkításokból, hogy ha valaki nem iszik, akkor egyből megkérdezik, hogy "te is babát vársz?

- fogalmaz a Száraz November egyik tavalyi résztvevője abban a kutatásban, amit az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar kutatócsoportja készített a Száraz November résztvevőivel. A kihívást tavaly a résztvevők 76,15%-a teljesítette (ez csak a kérdőív kitöltőkre vonatkozik, nem az összes Száraz November résztvevőre), és a kampány szervezői állítják: a kihívást elbukók alkoholfogyasztása is jelentősen csökkent.

Miért pont a nők?

Idén azért koncentrál a Kék Pont Alapítvány a nőkre, mert a férfiak alkoholfogyasztása régóta része a társadalmi párbeszédnek, még ha nem is sikerült minden esetben túllépni a mit iszol? - kérdéskörén, a hogyan nem iszol? - kérdésének irányába, a nőké viszont sokszor még mindig tabu, vagy a férfiak által szabályozni kívánt területek egyikeként jelenik meg, fogalmaznak a kampány Facebook-esemény leírásában.

"A kampány célja az, hogy a minél több nő vegyen részt aktívan az alkoholról folyó építő jellegű társadalmi diskurzusban, így azok a támogató mechanizmusok amelyeket a nők tapasztaltak a közösen megélt sóvárgások idején, könnyebben alakulhatnak át mások számára is hasznos tanulságok és tapasztalatok tárházává" - írják. 

Miért veszélyesebb az alkohol a nőkre, mint a férfiakra?

"Nemzetközi tendenciák szerint a dolgozó nők nagyobb mennyiséggel és nagyobb gyakorisággal fogyasztanak alkoholt, és a kutatások azt mutatják, hogy míg a nők alkoholfogyasztása az érzelmi fájdalom leküzdéséhez, addig a férfiaké inkább a társadalmi nyomáshoz kapcsolódnak" - írja a Száraz November sajtóanyaga.

A nők a férfiaknál érzékenyebben reagálnak az alkoholfogyasztás hatásaira, még kisebb mennyiségű ivás esetén is.

 A súlyos ivás növelheti az egészségügyi problémák kockázatát, mint például a májbetegség, az agykárosodás vagy az emlőrák. Annak ellenére, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel fogyasztanak alkoholt, és alakul ki valamilyen probléma alkoholfogyasztásuk miatt, a nők sokkal kiszolgáltatottabbak az alkohol káros hatásainak.

A nők nagyobb valószínűséggel isznak azért, hogy a depresszióval, a szorongással, a stresszel,illetve az érzelmi nehézségeikkel megküzdjenek.

Azok a nők, akikre jellemző a túlzott alkoholfogyasztás, gyorsabban válnak függővé és jelentkezik más egészségügyi probléma, mint a férfiaknál. Ezt teleszkópjelenségnek nevezik: az alkoholfogyasztásban szenvedő nők később kezdenek inni, mint a férfiak, mégis sokkal kevesebb idő alatt válnak alkoholfüggővé, kerülnek kezelésbe.

Aki szeretne kapcsolódni a Száraz November kampányhoz, annyit kell tennie, hogy egy egész hónapig nem iszik. A program Facebook-eseménye itt található.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?