Miért honvédségi gépen szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát? - kérdezi az LMP

D  US20180202005
2018.10.16. 12:43 Módosítva: 2018.10.16. 14:43
A kormány szerint fake news, rágalom, töröltetni akarják a cikkeket. Demeter azt mondja, birtokában van a kérdését alátámasztó irat nyilvántartási száma, a kormányt pedig arra kéri, ne fenyegessék az újságokat. Az Origo azt írja, hogy egy Cipruson szolgáló Orbán vezetéknevű katona családjáról van szó. Az LMP-s képviselő továbbra is várja a miniszterek válaszát, és az iratok nyilvánosságra hozatalát kéri.

A kecskeméti repülőbázison tett iratbetekintésem során kiderült, hogy a Honvédség által vett egyik Airbus A-319-es repülőgéppel kiképzőrepülés keretében utazott szeptember elején Orbán Flóra

 – ezt írja Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője a Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez kedden beadott írásbeli kérdésében

Az Azonnali.hu azt írja: az iratok szerint Orbán Viktor (legfiatalabb, 14 éves) lányát a ciprusi Pafoszról vitte el a gép Budapestre, az utasok szállítását pedig az Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) parancsnoka engedélyezte.

Az LMP politikusa többek között azt szeretné megtudni, hogy miért szállíthatja a Magyar Honvédség gépe egy kiképzőrepülés keretében a miniszterelnök lányát, aki semmilyen közjogi tisztséget nem visel, és hivatalt nem tölt be?

Az LMP-s képviselő Pintér Sándor belügyminisztertől azt kérdezi: tudtak-e arról, hogy egy, a biztonsági szervek védelme alatt álló személlyel egy háztartásban élő családtagot a Magyar Honvédség Airbus A-319-es repülőgépén kiképző repülés keretében utaztatnak? 

Demeter az Index kérdésére azt mondta, hogy a kiképzőrepülés szükséges dolog, azonban "teljesen törvénytelen, hogy kiképzőrepülés keretében civil utast szállítsanak, az meg pláne, hogy védett személy családtagját". A politikus szerint a kiképzőrepülés a szokásosnál is veszélyesebb, emiatt itthon és külföldön is általános szabály, hogy nem vesznek ezen részt civilek. Demeter azt mondta még kérdésünkre, hogy Orbán Flórán kívül egy civil személy kapott engedélyt, hogy kiképző repülés keretében utazzon a honvédség gépén. 

A kormány szerint rágalom, Demeternél viszont ott a nyilvántartási szám

Update1: Cikkünk megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ az alábbi közleményt adta ki: 

"Az azonnali.hu-n, "Miért reptették Ciprusról Budapestre a honvédség gépén Orbán Viktor lányát?" című, ma megjelent hír egy újabb fake news, hírlapi kacsa, aljas rágalom. Nyomatékosan kérjük azokat a médiumokat, akik közölték a hazug állításokat, hogy az olvasók hiteles tájékoztatása érdekében azonnal töröljék cikküket".

Update2: Demeter a KTK közleményére reagálva azt mondta kérdésünkre, hogy birtokában van a kérdéses irat nyilvántartási száma, a kormányt pedig arra kéri, hogy "ne fakenewsozzon, ne próbálja a szőnyeg alá söpörni a problémát, és leginkább ne az újságokat fenyegessék". A képviselő hozzátette, hogy ő nem a Kormányzati Tájékoztatási Központot kérdezte, hanem a honvédelmi- és a belügyminisztertől, a szaktárcák vezetőitől vár "egzakt válaszokat". 

Update3: A Kabinetiroda további információkat közölt a kormánypárti Origoval. Eszerint "a valóság, hogy Ciprusról hazatért egy kontingens, akik az egyik katona családját is hazahozták. Orbán L. parancsnoki beosztásban szolgál, akit meglátogatott a felesége és kétéves kislánya. A szabályzat lehetővé teszi, hogy a magyar honvédség katonáinak családtagjait hazaszállítsák, erre a parancsnok engedélyt kért, amit meg is kapott". 

Az MTI kérdésére a HM azt közölte, hogy Demeter Márta valótlanságokat állít, "hazudik". Kijelentései egyben sértőek a katonákra nézve is - írták. A képviselő ahelyett, hogy a hivatalos iratbetekintés alkalmával az általa szenzációnak vélt kérdésben megkérdezte volna a szakembereket, "kétes értékű politikai haszonszerzés céljából boszorkányüldözést hajt végre" - tették hozzá. A HM is azt írta, hogy a miniszterelnök vezetéknevével egyező nevű tiszt egyéves külszolgálaton tartózkodott Cipruson. Ez idő alatt - a százados saját költségén - a felesége és a miniszterelnök egyik lányával azonos nevű kislánya is kint tartózkodott - jelezték, hozzátéve: ez a jogszabályi előírásoknak megfelel, mivel saját költségén bármely katona kiviheti a családját külszolgálatra a szabályzók betartása mellett. A katonatiszt családja egy kiképzési repülést folytató géppel tért haza, amire egyébként engedélyt kért és kapott is a honvédség illetékeseitől. Mindezen kérelem teljesítése nem ütközik szabályzókba, semmilyen többletköltséggel nem járt a honvédség számára - fejtette ki a HM.

Update4: A hírt eredetileg közlő Azonnali.hu felhívta Demetert, hogy reagáljon az Origón megjelent információkra. A képviselő a következőt mondta: "Ha azt állítják, hogy egy katona meg egy családja jött haza Ciprusról a honvédségi repülőgépen, hozzák nyilvánosságra azt az iratot, amelyből kiderül, hogy ezt engedélyezte az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka." Arra a kérdésre, hogy kiszámolta-e az utas életkorát, Demeter azt mondta, "felmerül a kérdés, hogy hány Orbán Flóra kaphatott engedélyt egy ilyen útra". 

Borítókép: A Magyar Honvédség Csehországból érkezett és a sajtóbemutatóra kiállított két darab, többcélú, használt Airbus A319-es csapatszállító katonai repülőgépeinek egyike Kecskeméten az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2018. február 2-án. Fotó: Ujvári Sándor / MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?