Jolán
2 °C
4 °C

Soha nem volt ilyen alacsony a Duna vízállása

MG 727
2018.10.16. 08:48 Módosítva: 2018-10-16 09:43:10

Sorra dőlnek meg a negatív rekordok, a Duna több pontján a valaha mért legkisebb vízállás alá süllyedt a vízszint. A fővárosi szakaszon is hamarosan megdől a rekord, tudta meg az Info rádió Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjétől.

Vasárnap Komáromban, hétfőn Esztergomban és Pakson dőlt meg az eddigi csúcs, és az előrejelzések szerint a budapesti vízmérce is a valaha mért legkisebb vízállást mutatja majd akár már kedden is.

A vízmérce állása hétfő délután négy centiméterre volt az 1947-es legkisebb, 51 centis értéktől, és folyamatosan csökken a vízszint. Siklós Gabriella arra hívta fel a figyelmet, hogy ez csak relatív vízállást jelent.

A nagyobb folyókon a 19. században határozták meg a nulla pontok magasságát, amit egy kiválasztott év legalacsonyabb vízmagasságához rögzítették. Azóta előfordultak kisebb vízállások is, így ezeket negatív jellel jelölik. A nulla csak egy viszonyítási pont, amelyhez képest a relatív vízállásokat határozzák meg. Ha Budapesten a vízállás nulla centiméter lenne, az nem jelenti azt, hogy száraz lábbal át lehet kelni a folyón, a víz mélysége még ebben az esetben is jó néhány méter. 

  • A Duna rendkívül alacsony vízállása miatt találták meg a folyóban azt az autót, amelyben egy hét éve eltűnt férfi földi maradványai lehetnek. 
  • Aszály van. Egyre kritikusabb problémát jelent az országos csapadékhiány. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn azt jelentette, hogy a következő 8-10 napban sem várható komolyabb mennyiségű csapadék. Az ország nagy részén száraz, vagy már csontszáraz a talaj, emiatt a repce és őszi kalászosok is sokfelé sínylődnek. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?