Soha nem volt ilyen alacsony a Duna vízállása

MG 727
2018.10.16. 08:48 Módosítva: 2018.10.16. 09:43

Sorra dőlnek meg a negatív rekordok, a Duna több pontján a valaha mért legkisebb vízállás alá süllyedt a vízszint. A fővárosi szakaszon is hamarosan megdől a rekord, tudta meg az Info rádió Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjétől.

Vasárnap Komáromban, hétfőn Esztergomban és Pakson dőlt meg az eddigi csúcs, és az előrejelzések szerint a budapesti vízmérce is a valaha mért legkisebb vízállást mutatja majd akár már kedden is.

A vízmérce állása hétfő délután négy centiméterre volt az 1947-es legkisebb, 51 centis értéktől, és folyamatosan csökken a vízszint. Siklós Gabriella arra hívta fel a figyelmet, hogy ez csak relatív vízállást jelent.

A nagyobb folyókon a 19. században határozták meg a nulla pontok magasságát, amit egy kiválasztott év legalacsonyabb vízmagasságához rögzítették. Azóta előfordultak kisebb vízállások is, így ezeket negatív jellel jelölik. A nulla csak egy viszonyítási pont, amelyhez képest a relatív vízállásokat határozzák meg. Ha Budapesten a vízállás nulla centiméter lenne, az nem jelenti azt, hogy száraz lábbal át lehet kelni a folyón, a víz mélysége még ebben az esetben is jó néhány méter. 

  • A Duna rendkívül alacsony vízállása miatt találták meg a folyóban azt az autót, amelyben egy hét éve eltűnt férfi földi maradványai lehetnek. 
  • Aszály van. Egyre kritikusabb problémát jelent az országos csapadékhiány. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn azt jelentette, hogy a következő 8-10 napban sem várható komolyabb mennyiségű csapadék. Az ország nagy részén száraz, vagy már csontszáraz a talaj, emiatt a repce és őszi kalászosok is sokfelé sínylődnek. 


  • Tippek
  • Bankszámla